Dijital dönüşüm, tüm sektörleri etkisi altına almış durumda. Eğitimde dijital dönüşüm trendini takip etmeden başarılı olmak artık pek mümkün görünmüyor. Buna paralel olarak tüm dünyada akademik ve kurumsal olarak online eğitime olan ilgi artıyor.
Eğitimde dijital dönüşüm nedir?
Dijital dönüşüm, uzun zamandır eğitim sektöründe kendini gösteriyor. Üstelik sürekli şekil değiştiriyor ve zenginleşiyor. Web 1.0 ve Web 2.0 aşamalarından geçen eğitim sektörü, Web 3.0 ile baştan sona değişimden geçiyor. Bundan öncesinde, kaynaklara erişim ve eğitim ortamının dijitalleşmesine tanık olduk. Akıllı tahtalar, tüm sınıflara yerleştirilen bilgisayarlar artık alıştığımız teknolojiler. Şimdiyse, büsbütün bir dönüşüm söz konusu.
Eğitimde dijital dönüşüm, genel hatlarıyla bu değişime ayak uydurmak ve çağın teknolojisini eğitimde kullanmak anlamına geliyor. En güncel haliyle eğitimde dijital dönüşüm, tamamen interaktif bir öğrenme ortamını kapsıyor. Online eğitimler, kişiselleştirilebilen dersler, zaman ve mekan sınırı olmaksızın işlenebilen dersler; dijital dönüşümün bugün geldiği noktada en çok dikkat çeken değişimler olarak karşımıza çıkıyor.
Eğitimde dijital dönüşümün faydaları
Eğitimde dijital dönüşümün bu kadar yaygın hale gelmesinin önemli sebepleri var. Her şeyden önce eğitimin kalitesini ve verimliliğini arttırıyor.
Peki nasıl? Bu dönüşüme ayak uydurmanız gerekir mi? Gelin bu sorulara birlikte yanıt verelim.
1- Zaman ve mekan sınırını ortadan kaldırır
Dijital ortamlara taşınan akademik ve kurumsal eğitimler sayesinde, eğitim almak için belli saatlerde belli sınıflarda hazır bulunmak gerekmez. Kaydedilebilen, tekrar tekrar izlenebilen online eğitim imkanı, eğitimde özgür bir alan açar.
Eğitmen dünyanın neresinde olursa olsun belli bir salonda ya da her biri farklı yerlerde bulunan kişilere eğitim verebilir. Webinar, video konferans ve sanal sınıf gibi teknolojiler sayesinde uzaktan eğitimde etkili bir öğrenme deneyimi sunulabilir.
2- Kolay erişilebilir ve ekonomik eğitimler sağlar
Eğitimde fırsat eşitliği çağımızın önemli toplumsal konuları arasında yer alıyor. Teknolojinin eğitim imkanını daha fazla insana ulaştırabilme özelliği, fırsat eşitliği sağlamada önemli bir rol üstleniyor.
Yalnızca fırsat eşitliğinde değil, aynı zamanda herkes için kolay erişilebilir bir alternatif sunuyor. Böylece iş ve özel hayatın hemen hemen tüm vaktimizi kapsadığı şehir yaşamında, kısıtlı zamanda kişilerin kendini geliştirmesini de sağlıyor. Ulaşım ve mekan organizasyonu gibi bütçe kalemlerini ortadan kaldırdığı için çok daha ekonomik çözümler sunan dijital platformlar ile son kullanıcı da uygun fiyata kaliteli eğitim alabiliyor. Bu avantajları sunan eğitim kurumları, günümüzde çokça tercih ediliyor.
Diğer taraftan tüm bu avantajlar, kurumsal eğitimler söz konusu olduğunda eğitimi veren kurumun daha ekonomik ve verimli eğitim vermesi anlamına geliyor.
3- Farklı metotların kullanımına imkan sunar
Herkesin öğrenme modeli farklıdır. Bu farklılıklara hitap edebilen eğitimler, öğrenme kalitesini arttırıyor. Vedubox gibi dijital dönüşüme öncülük eden araçlar, gelişmiş özelliklerle farklı metotların kullanımına imkan sunuyor.
Uzaktan eğitim tek yönlü bir sistem olmaktan çıkıyor. Eğitim etkileşimli videolar ve animasyon gibi zengin içerikle güçlendirilebiliyor. Sanal tahta hem kullanıcı hem eğitmen tarafından interaktif şekilde kullanılıyor. Bunların yanı sıra online eğitimler, gerektiğinde kullanıcıların da görüntülü ve sesli olarak derse katılım göstermesine izin veriyor.
Vedubox ile bloglar, Facebook/Linkedin gibi haber akışları ve sistem içinde paylaşımlar ile sosyal ortamlar oluşturulabiliyor. Öğrencilerin projelerini ve ödevlerini aynı ortamdaymış gibi online ortamda ekip çalışması sağlanabiliyor.
Test, sınav, anket gibi eğitimin olmazsa olmazları da eğitimde dijital dönüşüme ayak uydurabilir. Çünkü soru-cevap metodu bu teknolojiler sayesinde online olarak güvenle kullanıyor. Üstelik bulut teknolojisinden faydalanan bu eğitimler, hem öğrenme kaynaklarını hem de ders kayıtlarını pratik ve güvenli şekilde kullanıcının erişimine açıyor.