Webinar
Web-based, yani web tabanlı, seminar kavramının kısaltması olan webinar, internet aracılığıyla verilen seminer olarak tercüme edilebilir. Webinar, 50 ve üzeri katılımcının olduğu ders veya eğitim, seminer, sunum, kongre gibi online canlı etkinlikler için önerilen bir iletişim aracıdır. Webinarın amacı doğrultusunda ekran paylaşımı özelliği sunumcu tarafından sıklıkla kullanılır.
Webinarda katılımcılara moderatör ve sunumcu yetkisi verilebilir. Webinar sırasında sadece moderatörün izin verdiği kişiler ses ve görüntüsünü açabilir. Webinar başlarken katılımcıların ses ve görüntüsü, yani canlı videosu kapalı gelir. Katılımcılar, kendi ses ve görüntülerini moderatör izin vermeden açamazlar. Ancak moderatör katılımcılardan herhangi birini moderatör ya da sunumcu yaparsa o katılımcı ses ve görüntüsünü açabilir ve ekran paylaşımı yapabilir.
Webinarda breakout room özelliği bulunmaz. Yani tek oda içindeki katılımcıların yayın sırasında bağımsız odalara ayrılması ve bu odaların sonradan birleştirilmesi mümkün değildir. Webinar, sayısı binlere kadar çıkabilen kalabalık gruplara eğitim veya seminer vermesi için oldukça uygun bir araçtır.
Webinar, video konferans kadar interaktif bir araç değildir. Bir kullanıcıdan kitleye yönelen bir yayın biçimidir. Sunumcunun anlatımı ön plandadır. Örneğin bir uzmanın belli bir konu hakkında konuşma yapması için webinar kullanılabilir. Sunumcu ve izleyiciler arasındaki iletişim kanalları kısıtlıdır, iletişim genelde sunumcudan izleyiciye doğru tek yönlüdür. İzleyiciler webinara sohbet, anket özelliği ve soru cevap araçları ile katılır.
Video Konferans
Video konferans, farklı mekanlarda bulunan iki veya daha fazla kişinin görüntü ve ses iletimi sayesinde anlık iletişim kurması olarak tanımlanabilir. Çok kişi arasında yapıldığında görüntülü konuşma olarak da bilinir. Video konferansın webinardan en temel farkı ölçeğidir. Video konferans küçük gruplar için daha uygundur. Toplantı, görüşme ve 50 katılımcının altındaki grupların eğitimi için önerilen kullanışlı bir araçtır.
Webinarın aksine video konferanslarda katılımcıların görüntü ve sesleri açık gelir. Ancak moderatör katılımcıların hepsinin ya da istediği katılımcıların sesini kapatabilir. Görüşmeyi girişte herkesin sesi kapalı olacak şeklinde ayarlayabilir. Katılımcılar istediklerinde görüntülerini ve seslerini açabilir. Ekran paylaşımı yapabilirler.
Kullanılan programda gerekli ayarlar yapıldığı takdirde breakout room özelliği video konferansta kullanılabilir. Yani katılımcılar video konferansın amacına göre farklı konuları görüşmek üzere daha küçük odalara ayrılıp daha sonra tekrar bir araya gelebilirler. Bu açıdan video konferans iş toplantıları için son derece uygundur.
Video konferans, webinara kıyasla daha interaktif bir iletişim biçimidir. Odağı daha çok tek bir kişiyi dinleme üzerine kurulu değildir. Katılımcılar iletişim kurma biçimi açısından eşit veya eşite daha yakın konumdadır. Video konferansta soru cevap özelliği bulunmaz, sadece anket vardır. Video konferansı okul örneği üzerinden düşünürsek moderatöre öğretmen, katılımcıya öğrenci, sunumcuya ise öğretmenin söz hakkı verdiği öğrenci diyebiliriz.
Vedubox toplantı/webinar ve eğitim sistemi entegre ZOOM sayesinde sizin için özel bir portalda güvenli ve etkili toplantı/webinar planlamasına olanak vermektedir. Ayrıca kullanıcılarınızı / müşterilerinizi kaydedebilir, dosya, doküman, video paylaşabilir ve Vedubox içinde çevrimiçi olarak görüşebilirsiniz. Bunlara ek olarak, eğitim içeriği ekleyebilir ve kullanıcılarınıza / müşterilerinize eğitim verebilirsiniz.
Üstelik ZOOM’a kaydolmanıza veya ZOOM’a giriş yapmanıza gerek yok.
Deneme sürümü almak için lütfen bu bağlantıdan kaydolun www.vedubox.com/demo-talep/