Eğitimin sürekliliği, birçok meslek dalında olduğu gibi sağlık alanında da mecburiyet haline gelmiş bir durumdur. Sağlık sektörü çalışanları, sürekli olarak gelişen ve yeni bilgiler üreten bu alanda eğitimlerini devam ettirmek zorundadırlar. Yeni çıkan bir teknoloji, tedavi yöntemleri, bilimsel çalışmalar vb. konularda bilgilerini tazelemek durumunda kalan sağlık sektörü çalışanları bu konularda okumalar yapmakta veya konferanslara katılmaktadır.
Günümüzdeki mesai yoğunluğu ve özel hayatı da ele aldığımızda eğitime vakit ayırabilmenin oldukça güçleştiğini görebiliriz. Fakat, gelişen teknoloji ve internet dünyası eğitimi de değiştirmiş durumda. Artık birçok sektör, çalışanlarına uzaktan eğitim ve bunun bir alt kademesi olan online eğitim ile eğitim vermeyi tercih ediyor. Peki, online eğitim sağlık sektöründe kullanılabilir mi? Kullanılırsa bunun faydalar nedir?
1- Online Eğitimin Sağlık Sektöründe Kullanılması
Online eğitim birçok sektörde son dönemlerde tercih edilen bir eğitim metodu haline geldi. Büyük firmalar, şirket içi eğitimlerinde yüz yüze eğitimler kadar online eğitimleri de tercih etmektedirler. Bunun altında yatan sebeplerden birisi çalışan sirkülasyonu, diğeri de maliyet yönetimidir. Çünkü, birkaç ay önce yapılmış bir yüz yüze eğitim, işe yeni başlayan kişiler için tekrar edilmek istendiğinde ortaya bir maliyet çıkmaktadır.
Bununla birlikte, yüz yüze eğitim ne kadar kaliteli olursa olsun tekrarlanma, herkeste aynı öğrenim çıktısının elde edilmesi gibi durumları her zaman karşılayamaz. Bu sebeple, oryantasyon, şirket içi eğitimler vb. gibi konularda eğitim departmanları online eğitim platformlarını tercih ederek eğitimin yüksek verimli olmasını amaçlamaktadırlar. Bunları düşündüğümüzde, online eğitimin sağlık sektöründe kullanılabilir olacağını görebiliriz. Çünkü, zaman ve maliyet yönetimi yapmak, öğrenme hızına göre eğitim vermek, bir eğitim içeriği veritabanı oluşturmak ve tekrarlanabilme gibi avantajları sayesinde online eğitim sağlık sektörüne birçok fayda sağlamaktadır. Bu faydaları şöyle açıklayabiliriz:
2- Zaman ve Maliyet Yönetimi
Sağlık sektöründe zaman ve maliyet yönetimi oldukça önemli bir konudur. Çalışanlar kadar yöneticilerin de bu konulara dikkat etmesi ve buna göre adımlar atması gerekmektedir. Klasik eğitim yöntemlerinin sağlık sektöründe kullanılması bazı durumlarda fayda sağlasa da birçok konuda zaman ve maliyet olarak ağır yükler bindirebilmektedir. Eğitime katılmak, yolculuk, bunun için geçen süre, eğitimin maliyeti gibi konuları düşündüğümüzde yüz yüze eğitim hem zaman harcanması hem de maliyetiyle büyük yük oluşturmaktadır.
Fakat, online eğitim ile bu yüklerin birçoğundan kurtulmak mümkündür. Teorik bilgiler üzerinden yapılacak eğitimlerde online eğitim platformlarının kullanılması, canlı dersler yapılması, webinar’lar düzenlenmesi, zamanı çok değerli olan sağlık çalışanları için büyük katkılar sunacaktır. Bununla birlikte birçok masraf kalemini kıstığından hem çalışanlara hem de yöneticilere faydalar sağlayacaktır. Eczacılar, doktorlar, hemşireler gibi sektör çalışanları, istedikleri yerde ve zamanda bu eğitimleri izleyerek tüm bu avantajları elde edebileceklerdir.
3- Öğrenme Hızına Uyumluluk
Her kişinin öğrenme hızı aynı değildir. Bu, okul çağındaki çocuklardan tutun da yetişkinlere kadar böyledir. Zihnin algılama kapasitesi ve hızı değişiklik gösterdiğinden öğrenme hızları da farklı farklıdır. Dolayısıyla, sağlık sektörü çalışanlarında da bu durum gözlemlenebilmektedir. Sadece algılama hızı ve kapasitesi olarak değil, eğitime ayrılacak zamanın da öğrenme hızına etkisi büyüktür.
Sağlık sektörü çalışanlarının zamanının nasıl değerli olduğu hepimizin malumudur. Bir de öğrenme hızını düşündüğümüzde, yüz yüze eğitimlerin ve seminerlerin, istenilen verimlilik düzeyine erişemeyeceği çok açıktır. Fakat, eğitimlerin online ortamda yapılması, seminerlerin web ortamına aktarılması, eğitim materyallerinin online ortamlarda sunulmasıyla, çeşitli öğrenme hızlarına sahip kişiler, eğitim veya seminer sonunda aynı bilgi düzeyine erişebilecek konumda olacaklardır. Çünkü online eğitim, kullanıcılarına istedikleri zamanda eğitimlere katılma, eğitim içerikleriyle etkileşime geçme, tekrarlayabilme gibi seçenekler sunar. Bu da öğrenme hızları farklı veya zaman ayırma durumu az olan kişiler için verimli bir eğitim imkanı sunacaktır.
4- Eğitim Veritabanı
Birçok sektörde eğitimler, daha dar kapsamlı ve kavranması kolay kazanımlar üzerine kurulmuştur. Kazanımları basit bir şekilde sağlayan eğitimlerin, çeşitli nüans noktalarının sonradan fark edilmesi gibi durumlar oluşmamaktadır. Fakat sağlık sektöründe birçok konuda alınan eğitimlerin içeriklerine geri dönüş yapma zorunluluğu doğmaktadır. Farklı noktalar yakalamak, çeşitli durumlara göre farklı kararlar vermek gibi birçok sonuç ortaya çıkabilmektedir. Online eğitim işte bu noktada çok büyük fayda sağlamaktadır. Çünkü, online eğitimin sağlık sektöründe uygulanması bir eğitim veritabanı oluşturmaya da olanak sağlamaktadır. Bu veritabanına başka zamanlarda da erişmek ve buradan bilgiler edinmek kolay olacaktır. Üstelik, video, dosya, görsel vb gibi içerik türlerini fark etmeksizin tüm eğitim materyalleri tek noktada toplanabilmekte ve bunlara kısa sürede erişilebilmektedir.
5- Tekrarlanabilirlik
Yukarıdaki maddeye ek olarak, online eğitimin en büyük özelliğinin tekrarlanabilir olmasını görebiliriz. Çeşitli sebeplerle, eğitim içeriklerine ilk etkileşim anında yeterince odaklanamayan, vakit darlığından dolayı yeterince etkileşime geçemeyen kişiler bu eğitimleri istedikleri anda tekrar ve tekrar izleyebilir, okuyabilir. Bu sayede tam öğrenme gerçekleşebilir ve eğitim çıktıları amaçlandığı gibi yüksek verimlilikle gerçekleşebilir. Tekrarlanabilir bir eğitim yüz yüze eğitimde her zaman mümkün olmamaktadır. Klasik yöntemlerin en büyük handikabı olan bu durum, online eğitimde ortadan kalkmıştır. Sağlık sektörü çalışanları cihaz ve ortam fark etmeksizin eğitim içerikleriyle etkileşime geçebilmektedirler.
Tüm bunları ele aldığımızda, çeşitli zorluklarla boğuşan ve zamanı ciddi derecede kıymetli olan sağlık sektörü çalışanları, sürekli olarak bilgilerini zinde tutmak amacıyla okumalar yapmak, eğitimlere katılmak zorundadırlar. Bu da, az önce saydığımız nedenlerden dolayı oldukça güç bir şekilde gerçekleşmektedir. Salgın hastalıklar, uzun nöbetler, hasta yoğunluğu gibi durumlar özellikle doktorlar ve hemşireler açısından eğitime zaman ayırma noktasında büyük sorunlar çıkarmaktadır. Diğer sağlık sektörü çalışanları da benzeri zorluklarla boğuşmaktadırlar. Haliyle eğitim ikinci plana düşebilmektedir. İşte online eğitim sayesinde bu zorluklara az da olsa çözüm sunulabilmekte, hatta getirdiği avantajlarla klasik yöntemlere göre daha başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.
Sağlık sektöründe online eğitim kullanımı için bir uzaktan eğitim platformu ile çalışmak en doğru karar olacaktır. Zira uzaktan eğitim kavramının tüm gereklerinin yerine getirilebilmesi için özel uygulamalar kullanılmalıdır. Kullanıcı yönetimi, eğitim içerik veritabanı, etkileşim, ödev ve sınav özelliği, sertifika ve ilerleme durumu gibi özellikler sayesinde online eğitim daha başarılı ve ölçülebilir olmaktadır. Bunu sağlayan uygulamalar ile çalışarak eğitim çıktılarının eşit olması ve yüksek tutulması sağlanabilir.
Vedubox olarak uzunca bir süredir uzaktan eğitim uygulaması olarak birçok eğitim kurumuna hizmet vermekteyiz. Bir uzaktan eğitim platformundan beklenen tüm özelliklere sahip olan altyapımız, online eğitim ihtiyaçlarının tümünü karşılamaktadır. Farklı kullanıcı tipleri, canlı ders, webinar ve birebir görüşme özelliği, eğitim içeriği veritabanı, online soru ve sınav altyapısı, ilerleme durumu görüntüleme ve sertifika verebilme, raporlama gibi özellikler Vedubox tarafından kullanıcılarına sunulmaktadır. Bunlara ek olarak herhangi bir teknik bilgi ve altyapı gerektirmeyen, sunucu ihtiyacı bulunmayan, kullanıcı adı ve şifresiyle hemen giriş yapıp kullanılabilen uzaktan eğitim altyapımız ile tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
Vedubox hakkında bilgi almak ve bizimle iletişime geçmek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.