YENİ! Vedubox ile randevularınızı verimli bir şekilde yönetin. 

EN

Paylaş

onlinesinav thumbnail

Online Sınav Nedir, Nasıl Oluşturulur?

Uzaktan eğitim ve online eğitim sisteminin mecburi olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Dünya, 2020 yılını salgın tehdidi altında geçirdi ve 2021 için de bu tehlike devam ediyor. Dolayısıyla salgının daha fazla kişiye ulaşmaması adına birçok önlem alındı. Eğitimin uzaktan eğitim şeklinde yapılması da bu önlemlerden bir tanesi. Fakat uzaktan eğitimle eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi beraberinde bir sorunu getirdi. Ölçme ve değerlendirme nasıl gerçekleşecek?

Ülkemizde bununla ilgili alınan tedbirler şimdilik MEB’in sınavları ertelemesi şeklinde ortaya çıktı. Üniversiteler ise ek tedbirler alarak online sınavlar gerçekleştiriyorlar. Online sınavın birçok avantajı bulunurken en büyük dezavantajı olarak kopya ihtimali ön plana çıkıyor. Ama bu, online sınavın tamamen sorunlu olacağı anlamına gelmiyor.

Online Sınav Nedir?

Online eğitimi değerlendirmek, öğrencinin ilerleme düzeyini ve derslerde anlatılan konuları kavrayıp kavramadığını kontrol etmek, tüm eğitim faaliyetlerinde olduğu gibi tek bir yöntemle gerçekleştirilebilir: Sınav. Peki sınav sınıf ortamında yapılamazsa ne olacak? İşte burada karşımıza online sınav çıkıyor.

Online sınav, çeşitli soru tipleri ile hazırlanan ve öğrencinin bilgisayar başında bu sorulara cevap vermesi ile gerçekleştirilen bir sınav türüdür. Ölçme ve değerlendirmede çok fazla tercih edilmez. Bunun en büyük sebebi öğrencinin sınav sırasında ne yaptığını görememektir. Fakat gelişen altyapılar ve imkanlar ölçüsünde online sınavların da güvenilirliği yükselmektedir.

Online sınav, bir yardımcı araç kullanmadan yapılması mümkün olmayan bir sınav türüdür. Çünkü online sınavın kabul edilebilir olması için bu sınavın online eğitim aracında gerçekleştirilmesi gerekir. Online sınavın yukarıda da bahsettiğimiz gibi çok büyük dezavantajları olsa da birçok faydası da bulunmaktadır. Peki bunlar nedir?

Online Sınavın Faydaları Nelerdir?

Online sınavın birçok faydası bulunuyor. Bir online sınav aracıyla hazırlanan online sınavdan şu faydaları elde edebilirsiniz:

  • Ölçme ve Değerlendirme Hızı: Bir online sınav aracıyla gerçekleştirilen online sınavın değerlendirmesi oldukça hızlı gerçekleşecektir. Zira, sistemin olanak tanıdığı soru tipleriyle soru hazırlayan sınav yetkilisi veya öğretmen, bu soruların doğru cevaplarını da sisteme girecektir. Öğrenci sınavı tamamlayıp gönderim yaptığında sistem öğrencinin puanını anında hesaplayacaktır. Bu da sınav kağıdı okumanın zorluklarını bilen öğretmenler için büyük bir kolaylıktır.
  • Soru Tipleri: Bir online sınavda birçok farklı soru tipi kullanılarak sınav hazırlanabilir. Öğretmen, çoktan seçmeli, boşluk doldurmalı, doğru-yanlış, eşleştirme gibi birçok farklı soru tipini kullanarak sınav hazırlayabilir. Bu da, geçerliliği problemli olan soru tiplerinin daha az kullanılmasına ve ölçmenin daha sağlıklı gerçekleştirilmesine imkan tanır.
  • Soru Bankası: Öğretmenler online sınav aracını kullandıklarında sistemde hazır bulunan sorulardan anında online sınav hazırlayabilirler. Veya kendi online soru bankalarını oluşturarak farklı gruplardan oluşan sınavlar hazırlanabilir. Örneğin 20 kişilik bir sınıfa 20 farklı grupta sınav hazırlanabilir. Bu da öğrencilerin kendi aralarında mesajlaşarak soruların cevaplarını yaymaları gibi sorunların önüne geçebilir.
  • Öğrenci Takibi: Online sınav sistemleri öğrencilerin sınav sonuçlarını, soru soru ayırabilir, diğer sınavlarla sonuçları eşleştirerek ilerleme raporu verebilir. Bu da öğrencinin daha kolay takip edilmesine ve bireysel olarak kendisine yardımcı olunmasına imkan tanır.

Online Sınavda Nelere Dikkat Edilir?

Online sınavın kendisine has faydaları olabildiği gibi birçok yönden problemleri de olabilir. Bu problemler ise alınacak tedbirlerle giderilerek daha sağlıklı sonuçları olan sınavlar hazırlanabilir.

Bir online sınavda nelere dikkat edileceğini madde madde sayacak olursak;

  • Farklı Soru Tipleri Kullanmak: Öğrencilerin online sınavda kopya çekmelerini, soruların cevaplarını internetten aramalarını engellemek için kullanılacak yöntemlerden birisi farklı soru tipleri kullanmaktır. Özellikle, online sınav sistemlerinin müsaade ettiği tüm soru tipleri sınav içerisinde kullanılmalıdır. Bu soru tiplerinden birisi de açık uçlu sorulardır. Açık uçlu soru tipi kullanılarak öğrencinin kendi cevabını vermesi beklenebilir. Böylelikle değerlendirmede soruların cevapları daha dikkatli bir şekilde değerlendirilebilir.
  • Mümkünse Her Öğrenciye Bir Grup Oluşturmak: Öğrencilerin kendi aralarında bilgi alışverişi yapmaları, özellikle hepsi aynı anda kontrol edilemeyeceği için pek mümkün olmamaktadır. Bu sebeple online sınavda bilgi alışverişini kesmenin en mantıklı yolu her öğrenciye farklı grup sınav kağıdı hazırlamaktır. Böylelikle öğrenci, sadece kendisine sorulmuş soruyu diğer arkadaşlarına sorarak çözmeyecektir. Bu da değerlendirmenin daha adil yapılmasını sağlar.
  • Aileleri Sınav Gözetmeni Olarak Kullanmak: Öğretmen anne ve babayla direkt temas halinde olarak sınav sırasında gözetmen olmalarını sağlayabilir. Böylelikle öğrenci sınav ekranından başka bir ekrana geçiş yapamaz veya sınav sorularını defterinden veya kitabından bakarak çözemez. Tabii ki burada aileye güven duymak ve ailenin güven vermesi de çok önemlidir.

Online Sınav Nasıl Oluşturulur?

Online sınav oluşturmak için öncelikle bir online sınav ve soru bankası aracı bulunan online eğitim altyapısına ihtiyaç duyulmaktadır. Online eğitim altyapısı bu ihtiyacı karşılayan bir online sınav aracına sahipse, aracın sunduğu imkanlar nispetinde şu aşamalara göre online sınav oluşturulabilir.

  • Soru Bankası Hazırlama: Online sınav yapabilmek için öncelikle bir soru bankasına ihtiyaç bulunmaktadır. Bunun için sınavdan çok önce sisteme sorular yüklenmesi gerekir. Öğretmenler, kendi branşlarında sorular hazırlayarak sisteme yükleyebilirler. Hazırlanan sorular altyapının sunduğu olanaklara göre farklı tiplerde olabilir.
  • Farklı Tiplerde Sorular Kullanma: Soru bankası için farklı tiplerde sorular hazırlanması çok önemlidir. Online sınav aracının soru tipleri mutlaka şu soru tiplerini içermelidir: Çoktan seçmeli (test), açık uçlu, doğru-yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sürükle bırak, görselli ve videolu sorular. Bu soru tiplerinden olabildiğince fazla hazırlanmalı ve soru bankasına bunlar yüklenmelidir.
  • Online Sınav Oluşturma: Soru bankasında yer alan sorularla online sınav aracı üzerinden online sınav oluşturulur. Burada, aracın kendisinin soru seçmesine veya tek tek soru seçmeye imkan tanınmalıdır. Hazırlanan sınavın zamanı belirlenir ve öğrencilere bu sürede uygulanır.
  • Değerlendirme: Sınav neticesinde öğrencilerin cevapları sistem tarafından otomatik değerlendirilir, açık uçlu soruların cevapları için de öğretmen görüşü beklenir. Öğretmenin belirlediği puanlara göre puanlama yapılır ve öğrencinin notu belirlenmiş olur.

Başarılı bir online sınav birçok kritere dayanmaktadır. Ama en önemlisi bunları sağlayacak bir altyapıya sahip olmaktır. Vedubox olarak sunmuş olduğumuz online eğitim altyapımızda kurumlar ve okullar için online sınav ve soru bankası hizmetlerini de sunmaktayız. Bunları kullanarak online sınavlar hazırlanabilir veya ders sırasında öğrencilere bu sorular yöneltilebilir. Böylelikle eğitim daha kaliteli bir şekilde yapılabilir.

Vedubox’ın online sınav altyapısı, sistemde yer alan soru bankası özelliğiyle birlikte çalışmaktadır. Öğretmenler sisteme, farklı soru tiplerinde sorular üreterek soru yükleyebilirler. Oluşturulan soru havuzundan sorular ister otomatik ister tek tek seçilerek sınavlar hazırlanır. Bu sınavlar değerlendirilecek ve not olarak işlenecek sınavlar olarak da kullanılabilir veya sadece quiz amaçlı da kullanılabilir. Vedubox, sunmuş olduğu bu özellikle ölçme ve değerlendirmeyi de kolaylaştırmaktadır. Sonuçlar anlık ve hızlı bir şekilde öğretmene sunulmakta ve istenilen zamanda öğrenci ile paylaşılabilmektedir.

Vedubox hakkında detaylı bilgi almak ve soru bankası ve online sınav sistemi hakkında detayları öğrenmek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

En Yeni Yazılar

Başarı Hikayeleri