Seminerler, bilgi birikimini artırmak, alanında uzman kişilerin tecrübelerinden faydalanmak ve yeni kişiler tanımak açısından önemli toplantılardır. Fakat her zaman bu seminerlere katılım mümkün olmamakta, yapılan seminerler küçük gruplara ulaşabilmekte veya çeşitli sebeplerle gerçekleştirilememektedir. Örneğin, yakın bir zamanda yaşadığımız koronavirüs salgını sebebiyle birçok seminer iptal edilmiştir. Doğal olarak bu seminerlerin farklı araçlarla gerçekleştirilebilmesinin yolları aranmıştır.
Geçmişi çok önceye dayanan ama son zamanlarda oldukça rağbet gören internet seminerleri yani webinar’lar yaygınlaşmıştır. Webinar yapmak kolay gibi görünse de birçok etkene bağlı olarak oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Bunun için yardımcı webinar araçları kullanmak ve gerekiyorsa ücretli paketler satın almak gerekebilmektedir. Bu yazımızda internetten seminer yapılırken kullanılabilecek bazı webinar araçlarını derledik.
Webex
Webex Cisco tarafından geliştirilmiş bir webinar uygulamasıdır. Webinar dendiğinde akla gelen ilk birkaç araçtan bir tanesidir. HD video ve ses iletimi yapabilen Webex, aynı zamanda ekran paylaşımına da imkan tanımaktadır. Webex’in altyapısı aynı anda 1000 kullanıcıya kadar HD video aktarımı olanağı tanıyabilmektedir. Ekran paylaşımı da yapılabilmekte ve isteyen veya izin verilen kişiler bu paylaşım sırasında ekran çizimi yapabilmektedir. Tek bir platform üzerinden değil birçok platform üzerinden aynı anda erişim imkanı bulunmaktadır. Güvenlik önlemleri sayesinde sızmalara karşı güvenli olan Webex birçok güvenlik önlemi sağlamaya devam etmektedir. Görüşmenin kaydını alabilen ve konuşmaları metin haline getirebilmektedir. Google Drive, Trello, Box, Microsoft Teams gibi uygulamalarla entegre durumda olan Webex, bu uygulamalarla birlikte çalışabilmektedir. Ücretli bir altyapı olan Webex fiyatları hakkında bir açıklama yapmamaktadır.
Google Meet
Google’ın eskiden beri var olan Hangouts altyapısı 2020 yılı içerisinde farklılaşarak sadece sesli görüşmelere çevrilmiş, görüntülü görüşme altyapısı Gmail ile birleştirilerek Google Meet haline gelmiştir. Ücretli iken ücretsiz hale getirilen Google Meet, belirli sayıda kullanıcıya kadar ücretsiz video konferans yapmaya olanak tanımaktadır. Birçok webinar uygulamasında yer alan özellikleri barındırmayan ama ücretsiz olarak sunulan Google Meet sayesinde sınırlı bütçeye sahip kişi ve kurumlar webinar düzenleyebilir. 100 kullanıcıya kadar ücretsiz olarak sunulan Google Meet, ücretli paketlerle 250 kişiye kadar canlı görüşme yapmaya olanak tanımaktadır. Google Meet ile ekran paylaşımı ve çizim ekranı kullanımı mümkündür. Ekran paylaşımı için görüşme sırasında “Göster” seçeneğiyle ekran paylaşılabilir, çizim ekranı olarak da Jamboard kullanılabilir.
Adobe Connect
Adobe’nin online eğitim ve webinar uygulaması Adobe Connect de son zamanlarda ön plana çıkan bir webinar uygulamasıdır. Adobe Connect ile kullanılan plan sayesinde 1500’e yakın kişiyle webinar’lar düzenlenebilmektedir. Bir online eğitim altyapısı olmanın avantajlarını kullanarak birçok özelliğe sahip olan Adobe Connect sayesinde özel webinar odaları hazırlanabilmektedir. Bu webinar’lar çeşitli uygulamalarla da entegre edilebilmektedir. Adobe Connect’in arkasındaki Adobe gücü birçok konuda ona avantaj sağlarken karmaşık yapısı ve bazı aktarım sorunları sayesinde kullanıcılardan olumsuz geri dönüşler alabilmektedir. Tüm bunlara ek olarak, webinar araçları içerisinde en pahalı araç olması da en büyük dezavantajlarından bir tanesi olarak görülmektedir. Çeşitli kullanıcı sayılarına göre aylık ücreti değişen Adobe Connect en düşük aylık ücret olarak 25 kişi için 50 dolar talep etmektedir.
Zoom
Son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz Zoom, webinar uygulaması olarak en çok tercih edilen altyapılardan bir tanesidir. Ekran paylaşımı yapılabilen, ekran çizimi olanağı sunan, güvenlikli altyapısı ile görüşmelere sızma girişimlerini durdurabilen, görüntü ve ses aktarımı konusunda en az sorun yaşayan altyapılardan biridir. Görüşme kaydı alabilme ve bu kaydı ister bilgisayara indirme istenirse de bulut tabanlı sunuculara yedekleyebilme imkanı tanımaktadır. Ücretsiz olarak sunulan Zoom, ücretsiz versiyonunda 100 kullanıcıya kadar 40 dakikalık webinar’lar yapılabilmesine olanak tanır. Sınırsız süreli bire bir görüşme yapılabilmektedir. 40 dakikalık webinar sınırını kaldırmak için de aylık 14,99 dolara abone olunabilir. Bu pakette 100 kullanıcıya kadar sınırsız webinar imkanı bulunmaktadır. Daha fazla kişi için webinar yapmak istenirse diğer ücretli paketler kullanılabilir.
Vedubox
Vedubox, Zoom altyapısını kullanan ama Zoom’dan daha geniş imkanlar sunan online eğitim ve webinar altyapısıdır. Vedubox olarak sunduğumuz imkanlar sayesinde bir online eğitim ve webinar sisteminden beklenen her şeyi karşılamaktadır. Zoom’un ücretli versiyonunun tüm imkanlarını sunan Vedubox, buna ek olarak sunmuş olduğu araçlarla da gelişmiş bir webinar uygulamasıdır. Zoom’da yer alan ekran paylaşımı, ekran çizim aracı, anketler vb. gibi özelliklere ek olarak video kaydı alıp tekrar izleme, not alma, sisteme katılımcı kaydı, dil desteği, e-posta bildirimleri gibi birçok özelliğe sahiptir. Özellikle şirketler, firmalar, kurumlar için kullanılabilecek Vedubox webinar altyapısı ile hem Türkçe dil desteği olan altyapı kullanma avantajına sahip olunabilir hem de kolay arayüzü ile kullanım kolaylığına sahip olunabilir. Hiçbir teknik bilgi gerektirmeden, bir kurulum yapmadan, giriş yapılarak hemen webinar hazırlanabilmektedir.
Vedubox online eğitim ve webinar sistemleri hakkında detaylı bilgi almak için sitemizi ziyaret edebilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.