YENİ! Vedubox ile randevularınızı verimli bir şekilde yönetin. 

EN

Paylaş

okullaruzaktan thumbnail

Okullar Uzaktan Eğitimi Nasıl Daha Etkili Kullanabilir?

Uzaktan eğitimin eğitim sisteminin bir parçası haline gelmesi bir anda gerçekleşmiş gibi gözükse de bu eğitim yöntemi aslında eskiden beri var olan bir yöntemdi. Fakat örgün eğitimin bir anda yerini uzaktan eğitime bırakması bu yönteme adapte olamamayı beraberinde getirdi. Bir anda uzaktan eğitim yöntemine geçmek zorunda kalan kurumlar birçok konuda tecrübesizliğinin sorumluluğunu almak zorunda kaldılar. Aslında uzaktan eğitim, örgün eğitimle beraber eğitim sistemini daha ileriye götürebilecek bir yöntemken sürekli arka planda kalması sebebiyle tecrübe kazanılamayan bir alan olmuştu.

Ama görüldü ki uzaktan eğitim göz ardı edilmeyecek bir yöntem ve tek başına bile eğitim yükünü alabilecek konumdadır. Bu sebeple bu eğitim yönteminin üstünde fazlaca durulmalı ve yeni normalde de, eski normalde de eğitimin bir parçası olarak değerlendirilmelidir. Peki, uzaktan eğitim halihazırda kullanılan bir yöntem olarak gelecekte de eğitimin bir parçası olabilecekken okullar bu eğitim yöntemine nasıl adapte olabilirler? Bu yazımızda bundan bahsedeceğiz.

Zengin İçerik

Uzaktan eğitimin en büyük handikapı öğrencilerin okul ortamında olmamalarıdır. Bu da, okulun sunduğu imkanlardan faydalanamamayı beraberinde getirir. Okulda, öğretmenin öğrencilere soru kağıtları dağıtması, çeşitli eğitim araçlarıyla ders anlatması, ders sırasında görseller ve videolardan faydalanması eğitimin kalitesini artıran şeylerdir. Bu sebeple, bir okul uzaktan eğitim üzerinde derslerin işlenmesini sağlıyorsa eğitim içeriklerini olabildiğince zengin hale getirmelidir. Slaytlar, videolar, sorular, görseller, ders kitapları, fasiküller vb. birçok içerik türünde eğitim materyalleri uzaktan eğitim sistemine entegre edilmelidir. Öğretmenler ders anlatımında bu materyallerden faydalanarak dersleri işleyebilir. Ayrıca, öğrencilerin ders sonrasında da kullanabilecekleri şekilde bu materyallerden bir içerik kütüphanesi oluşturmak da oldukça önemlidir. Öğrenciler, istedikleri zaman bu materyallere ulaşarak konuyla ilgili daha fazla bilgi alabilir. Bu da uzaktan eğitimi yüzyüze eğitimden daha başarılı bir hale getirebilir.

Peki, içerik zenginleştirmek için ne yapmak gerekecektir? Okullar, içerik kütüphanesi kurmak için öğretmenlerinden faydalanabilecekleri gibi bu konuda profesyonel destek de alabilirler. Zengin bir içerik kütüphanesi başarılı bir uzaktan eğitimin en önemli noktasıdır.

Öğretmen ve Veli Eğitimi

Uzaktan eğitimin en önemli paydaşları öğretmenler ve velilerdir. Öğretmenlerin teknolojiyle alakaları, velilerin eğitime bakış açısı, uzaktan eğitimle ilgili oluşacak kanaatlerin altyapısını hazırlarlar. Öğretmenler teknolojiyi yeterince kullanamıyorlarsa uzaktan eğitimin altyapısı ne kadar iyi olursa olsun ders verimliliği düşecektir. Aynı şekilde velilerin uzaktan eğitime karşı tutumları nötr veya olumsuzsa çocuklarının online derslere katılmalarını istemeyebilirler.

Bu durumların önüne geçmek için öğretmen ve veli eğitimi mutlaka gerçekleştirilmelidir. Uzaktan eğitimin, yüz yüze eğitim kadar başarılı olabileceğini anlatmak, velileri bu konuda sorumlu davranmaya çağırmak, bu eğitim yönteminin gereksiz olmadığını anlatabilmek gerekmektedir. Veliler bu eğitim yöntemine karşı olumlu bir bakış açısına sahip olmalı, çocuklarını derslere hazırlayabilmelidir. Aynı şekilde öğretmenlerin de teknoloji kullanımlarını artırmak, uzaktan eğitim altyapısını etkili bir şekilde kullanabilmelerini sağlamak için onlara bir eğitim düzenlenmelidir. Bu ve bunun gibi çözümler öğretmenlerin ve velilerin bu yönteme olan inancını artıracak ve daha verimli bir ders ortamı hazırlayacaktır.

Online Sınav

Uzaktan eğitimde ölçme ve değerlendirme yapmak oldukça zor bir konudur. Bazı okullar uzaktan eğitim sürecini sadece eğitim olarak ele alırken sınavları sınıf ortamında yapmayı uygun görmüştür. Açıköğretim sistemleri de bu programa göre çalışırlar. Fakat, uzaktan eğitimde sınıf ortamında sınav yapamama durumları da ortaya çıkabilir. Bu durumda sınavların da uzaktan eğitim altyapısı ile yapılabilmesi gerekir. Okullar, etkili bir uzaktan eğitim kullanımı için online sınava imkan tanıyan altyapıları tercih etmelidir. Online sınav, sistem üzerinden yapılabileceği gibi canlı görüntü alınarak da gerçekleştirilebilir. Ama, ölçme ve değerlendirmeyi sistem üzerinden yapmak daha basit bir yöntem olabilir. Öğrencilerin kopya çekmeyeceklerini varsayarak, online sistem üzerinden sınav yapmanın değerlendirme aşamasında büyük faydaları olacaktır.

Uzaktan eğitimde ölçme ve değerlendirmeyi uzaktan eğitim altyapısı ile gerçekleştirmenin de bazı önemli noktaları vardır. Bunlardan birisi zengin bir soru arşivine sahip olmaktır. Öğretmenler gerekiyorsa uzaktan eğitim altyapısına özel sorular hazırlamalı veya kurumlar soru arşivleri satın almalıdır. Soruların türü ve çeşidinin fazla olması daha kapsamlı ve geçerli bir sınav yapmanın önemli noktalarından bir tanesidir.

Tüm İhtiyaçlar için Tek Çözüm

Uzaktan eğitimle eğitim veren bir okulun birden fazla ihtiyacı olacaktır. Bir uzaktan eğitim altyapısı bu ihtiyaçlara doğru cevaplar verebilmelidir. Klasik uzaktan eğitim sistemleri ödev verme, tartışma, içerik paylaşma gibi imkanlar sunarken, sadece canlı yayın yapan araçlar da uzaktan eğitimin önemli parçalarından olan ödev, tartışma, içerik, ders kütüphanesi gibi şeylerden mahrum olacaktır. Bu sebeple bir okul uzaktan eğitim uygularken bu ihtiyaçlarına tek bir çözüm bulmalıdır. Kullanılan altyapının uzaktan eğitimle ilgili her konuda kurumu başka araç arayışına sokmaması gerekir. Kurum bu altyapıları tercih ederken ihtiyaçlarını belirlemeli ve bu ihtiyaçlarına en kolay çözümü sunan altyapıları kullanmalıdır.

Güçlü Altyapı

Bir diğer konu da güçlü bir altyapıdır. Uzaktan eğitim sistemleri, yüklenmelere, canlı derslere ve bunun gibi sisteme yük bindiren her şeye karşı güçlü bir altyapıya sahip olmalıdırlar. Öğrencilerin bir anda sisteme girmeleri sırasında yaşanabilecek ağırlıklar, canlı derslerin aksamalar yaşaması, sistem çökmesi gibi sorunlar tıpkı okulda çıkan büyük kargaşalar gibi düşünülmelidir. Nasıl ki fiziksel ortamda eğitimi engelleyici şeyler okula büyük zarar veriyorsa online ortamda da eğitimi aksatarak zarar vereceklerdir. Bu sebeple okullar uzaktan eğitim altyapısı tercihlerinde güçlü bir altyapı seçmelidir. Güçlü bir altyapı sayesinde uzaktan eğitimde aksama yaşanmaz ve eğitimin verimi yükselir.

Teknik Destek

Online ortamda uzaktan eğitimin en büyük gereksinimlerinden birisi teknik destektir. Bir uzaktan eğitim altyapısı hizmeti alan okul teknik konularda yaşayacağı sorunları acil bir şekilde çözebilmelidir. Bu sebeple eleman istihdamı gerekeceği gibi bu sorunlarla altyapıyı sunan firmanın ilgilenmesi gerekebilir. Buradaki en mantıklı çözüm tabii ki bu tip sorunların altyapıyı sunan firma tarafından çözülmesidir. Çünkü altyapıyla ilgili her türlü detayı bilen kişiler sorunun çözümünü daha hızlı gerçekleştireceklerdir.

Tüm bunları ele aldığımızda, bir okulun uzaktan eğitimi etkili kullanabilmesi için güçlü bir altyapıya ihtiyaç bulunduğunu görebilir. Altyapı sağlayan firma teknik destek de vermeli ve her ihtiyaca tek bir çözüm sunabilmelidir. Her ihtiyaca çözüm sunan bir uzaktan eğitim altyapısı ile online sınav gerçekleştirme, öğretmen ve veli eğitimi yapabilme, zengin içerik sunma gibi birçok şey de yapılabilecektir. Biz Vedubox olarak bizi tercih eden kurumlara tüm bu imkanları sunmaktayız. Kullandığımız altyapı güçlü bir sistemdir ve teknik konularda kurumların bir eleman bulundurmalarına gerek kalmamaktadır. Herhangi bir sorunda konuyla ilgili çalışanlarımız sorunu çözeceklerdir.

Vedubox, kurumlara sunduğu uzaktan eğitim altyapısı ile canlı ders, ders kütüphanesi, online sınav, tartışma ortamı, ödev ve dosya paylaşımı gibi birçok imkan sunmaktadır. Bu imkanlar çerçevesinde kurumlar başka bir araca ihtiyaç duymadan tüm uzaktan eğitim ihtiyaçlarını çözebileceklerdir.

Vedubox hakkında detaylı bilgi almak için sitemizi ziyaret edebilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

En Yeni Yazılar

Başarı Hikayeleri