YENİ! Vedubox ile randevularınızı verimli bir şekilde yönetin. 

EN

Paylaş

MOOC Neden Önemlidir?

21. yüzyılın en büyük eğitim hedefi öğrenmeyi öğretmek olmalıdır, eğitmen sadece belirli bir konu ya da olguyu aktaran değil onu nasıl öğreneceğini de öğreten olmalıdır. Böylelikle, öğrenciler ivmeli olarak gelişen bilgi dünyasında ilerlemek için eğitimcilerin öğrettikleriyle yeterli kalmayacak, kendi kendilerine de öğrenebileceklerdir. Nitekim, bir çok eğitimci de bu şekilde düşünüp eğitim programlarını bu şekilde planlamaktadır. Bu bağlamda, bu eğitimciler ve eğitim kurumları bir çok farklı öğretim teknolojisi kullanmaktadır. Bunlardan biri de MOOC.

[vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

 

Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler (KAÇD)- MOOC Massive Open Online Courses ne demek?

Adından da anlaşılacağı üzere online eğitimlerin büyük kitlelere açık kaynak olarak verilmesidir. MOOC tarzı eğitimler üniversiteler başta olmak üzere bir çok eğitim kurumu kullanmaktadır.

MOOC, kavram olarak 2008 yılında Dave Formier tarafından “Connectivisim and Connective Knowledge” dersiyle ortaya çıkmasına rağmen ilk kullanımı 2001 yılında MIT (Massachusetts Institute of Technology) tarafından yapılmıştır. Başta MIT, Standford gibi büyük ve önemli üniversitelerin katkılarıyla 2001 yılından günümüze kadar giderek artan bir sayıya sahip olan MOOC eğitimleri, görünen o ki bir çok eğitim alanında katlanarak yerini almaya devam edecek. MOOC tarzı eğitimlerin bu kadar çok talep görmesinin bir çok sebebi var. Bunlardan en önemlileri;

Eğitimde fırsat eşitliği:

Her insan aynı şartlarda eğitim imkanına sahip olmayabilir. Maddi kısıtlamalar, fiziksel veya zihinsel olumsuzluklar, aile veya çevre kısıtlamaları gibi nedenler kişilerin diledikleri gibi eğitim almalarını zorlaştıran engellerdir. Bir insan, maddi kısıtlamalardan ötürü çok istemesine rağmen okulunu yarıda bırakmak zorunda kalabilir veya uluslararası eğitim almak isteyip yine maddi imkanlardan ötürü yurt dışına gidemeyebilir. Başka bir açıdan, kişiler fiziksel ve zihinsel engeli sebebiyle formal eğitim hayatına katılamayabilir ya da katılsa bile engeli bulunmayan kişilerden daha geç öğrendikleri için zorluklar yaşayabilir. Son olarak, özellikle kız çocukları aile veya çevre baskısından ötürü eğitim hayatlarını devletin zorunlu kıldığı seviyeden sonra bırakmak durumunda kalabilir.

Bahsettiğimiz tüm bu eşitsizlikler veya benzeri eşitsizliklerde kişilerin imdadına MOOC tarzı eğitimler yetişiyor. Öğrenmeye meraklı ve hayat boyu öğrenmeye inanan kişiler MOOC tarzı eğitimlerle kendilerini geliştirebilir, hatta belgelemek istiyorlarsa sertifika da alabilirler. Kişiler, ücretsiz veya belirli ücretler karşılığında online eğitimlere kaydolup mümkün olduğunca bu şekilde eğitim imkanlarını diğer insanlarla eşitleyebilirler.

Kötü hava şartları:

Bu yazıyı aralık ayında yazıyoruz ve bugün kötü hava şartlarından ötürü örgün eğitime ara verilmiş durumda. Hava şartları bu şekilde devam ederse 2-3 gün daha okullar tatil edilecek gibi duruyor. Bu durum öğrenciler ve öğretmenler için sevindirici olsada, eğitim-öğretim programının aksamasına neden olacaktır. Bir tarafta biriken konular diğer tarafta zamanında bitirilmesi gereken konular öğretmenleri zorlayacak, bazı öğrencilerin de konuları tam kavrayamamasına neden olacaktır. Eğitimi aksatacak bu ve benzeri kötü hava şartlarında eğitimler MOOC olarak sürdürülebilir, eğitim programını aksatmadan program içerisinde kalınabilir.

 

 

Zaman veya mekan kısıtlaması:

Gün içinde yapmamız gereken bir çok sorumluluğumuz var; iş, okul, eğer ebeveyn iseniz çocuğunuzun sorumluluğu, ev işleri, alışveriş vb. Bütün bu sorumlulukları yaparken kendimizi geliştirmek istediğimiz bir kursa ayıracak vaktimiz kalmayabiliyor. Günler belirli bir sirkülasyon içinde geçerken yeni ve farklı şeyler öğrenme isteğimiz olmasına rağmen kursa ayıracak vaktimiz olmayabiliyor. Başka bir açıdan, vakit olsa bile özellikle büyük şehirlerde trafik sıkıntısından ötürü kişiler kurs için dışarı çıkmak istemeyebiliyorlar. MOOC tarzı eğitimler sayesinde zaman ve mekan kısıtlaması olmadan kişiler evde, yolda, hatta molalarında diledikleri eğitimleri alabilirler, kendilerini geliştirebilirler.

 

MOOC Tarzı Eğitimlerimi Nasıl Verebillirim?:

MOOC tarzı bir eğitim ortamı oluşturmak için ihtiyacınız olan şeyler, online bir platform ve hazır eğitim içerikleri. Platformu isterseniz sıfırdan kendiniz kurabilirsiniz, isterseniz içeriklerinizi hazır platformlara ekleyip eğitimlerinizi verebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken nokta, eğitimlerinizi bir çok kişi alabileceği için platformunuzun altyapısının güçlü olmasıdır, gelen talepleri karşılayabilecek bir alt yapıya sahip olmalıdır. VeduBox (Virtual Eduction Box) ile MOOC eğitimlerinizi sorunsuz bir şekilde verebilirsiniz.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

En Yeni Yazılar

Başarı Hikayeleri