LMS Onboarding Eğitimlerinizin Verimini Nasıl Arttırır? Büyük bir hızla gelişen teknoloji ile birlikte, eğitim de dahil olmak üzere yaşamın birçok alanında değişim kaçınılmaz hale geldi. Özellikle LMS’in (Learning Management System ya da Öğrenme Yönetim Sistemi) hayatımıza girmesiyle birlikte öğrenme deneyimi yepyeni bir anlam kazandı.
Devlet kurumları, özel okullar, bağımsız kuruluşlar, çok uluslu işletmeler, küçük ve orta ölçekli işletmeler ve çok daha fazla kurum öğrenme deneyimini LMS yazılımlarına taşımaya başlamış durumda. Bu konuda odaklanacağımız onboarding eğitimlerinin de LMS’e taşınması ile şirketler, işe alım süreçlerinde yeni bir çağa girdi.
LMS (Learning Management System) nedir?
LMS nedir, lms aslında günlük hayatta sık sık karşılaştığımız bir teknolojidir. Farklı alanlarda eğitimlere masaüstü ve mobil erişim sağlayan Udemy, Khan Academy gibi kurs platformları ve Duolingo, Cambly gibi yabancı dil eğitim platformları aslında birer LMS teknolojisine dayanır.
Yani LMS, genellikle web ve mobil uygulama üzerinden eğitim servisi sunan bir çeşit bilgisayar yazılımıdır. Yukarıdaki örneklerin yanı sıra şirket içi onboarding eğitimlerde de yoğun olarak kullanılır.
Onboarding nedir?
Türkçede oryantasyon anlamına gelebilecek onboarding işe uyum sürecini ifade eder. Onboarding eğitimleri, çalışanların iş yeriyle kurduğu bağın güçlenmesi için kilit rol oynar. Bu süreçte şirket çatısı altına yeni katılanlar, kurum kültürüyle tanışır. Kendi pozisyonlarının gerektirdiği sorumlulukları yerine getirmek için ihtiyacı olan donanıma kavuşur.
Geleneksel yöntemlerde onboarding ya da işe uyum süreci yalnızca ofisi gezdirmek ve bazı çalışanlarla tanıştırmak ibaret olsa da artık bu süreç değişiyor. Artık iş dünyası, bu sürecin çok daha verimli geçmesinin şirketler için uzun vadede kazanım olduğunun farkında.
Aberdeen’in araştırması en yüksek performansı gösteren kuruluşlardan %83’ünün onboarding sürecine yeni işe alınan kişinin ilk gününden önce başladığını gösteriyor. BambooHR araştırması, çalışanlar için de bu sürecin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Çünkü yeni işe girenlerin dörtte üçü, ilk hafta verilen eğitimin onlar için en önemlisi olduğunu söylüyor.
LMS’in onboarding sürecinde sunduğu avantajlar
LMS, özellikle şirketlere, işe alım sürecindeki eğitim odağı söz konusu olduğunda, birçok avantaj sunuyor. Gelin, bu avantajları birlikte inceleyelim.
1- LMS size para ve zaman kazandırır
Eğitim ve öğretim programları oluşturmak, yönetmek ve yürütmek için LMS kullanarak geleneksel yöntemlerin aksine iş saatlerinden tasarruf elde edebilirsiniz. Çünkü yeni çalışanların işe alım sürecindeki eğitimler dijital ortama taşındığında ulaşım, mekan organizasyonu gibi masrafları ortadan kalkar.
Ayrıca dijital sınıflar, farklı coğrafi bölgelerden çalışanların eşzamanlı olarak eğitilmesine olanak tanır. Böylece her bir şube için ayrı eğitim organize edilmez. Merkezi bir uygulama ile geniş bir alana eşzamanlı olarak eğitim verilebilir. Üstelik bu onboarding eğitimleri daha sonra yeni çalışan gruplarıyla tekrar tekrar kullanılabilir. Gerekli görülürse eğitim dili yerelleştirilebilir.
2- Kullanıcı bilgiye istediği yerden kolayca ulaşır
Dünyamızın dijitalleşmesi ve LMS’in ortaya çıkmasıyla birlikte eğitimdeki sınırlar ve güçlükler de ortadan kalkmaya başladı. Artık çalışanlar, eğitim süreçlerinde, söz konusu kurslara, takvimlere, multimedya içeriklerine, arşivlere ve değerlendirmelere tek bir tıklamayla erişilebiliyorlar.
Haliyle dijitalleşen dünyada, işe alım sürecindeki eğitim odağı söz konusu olduğunda, tüm çalışanlar, içerik ve materyallere, istedikleri zaman ve internet erişimi olan herhangi bir yerden ulaşabilirler.
3- Kişiselleştirme özelliğiyle özgün deneyim sunar
LMS’in şirketler için en büyük avantajlarından biri de, sistemin şirkete özel kişiselleştirilebilmesi. Yani kurumsal imaj ve marka platforma dahil edilebilir ve farklı unsurlar ve özellikler şirketin veya kurumun zevkine göre uyarlanabilir.
Böylelikle şirkete katılan yeni çalışanlar, daha eğitim süreci içerisinde adaptasyon süreçlerini etkili bir şekilde yürütebilir. Kurumsal kültüre hızlıca alışabilirler.
4- Onboarding eğitimi içeriğini hızla değiştirebilirsiniz
Onboarding eğitim içeriğini, materyalleri ve kaynakları güncellemek ya da değiştirmek özellikle bulut tabanlı LMS’ler ile çok kolay. HR profesyonellerinin %41’inin mevcut eğitimlerini güncellemeye ihtiyaç duyduğu düşünüldüğünde bu önemli bir avantaj.
Şirketler, istedikleri takdirde, istedikleri zaman, hızlı, sorunsuz ve güvenilir bir şekilde eğitim içeriklerini, materyallerini ve kaynaklarını değiştirebilir. Bunları çalışanlarıyla anlık olarak paylaşabilirler. Üstelik bu değişiklikler bir sistem güncellemesinden ibaret olacağı için topyekûn bir sistem değişimine ihtiyaç duymaz. Bu da maliyeti büyük oranda düşürür.
5- Gelişmiş teknoloji ile çok-ortamlı öğrenim sağlar
Video, resim, sunum, ses ve metin dosyaları bir arada kullanıldığında yeni beceriler ve bilgiler edinmede oldukça öğretici bir rol oynar. Vedubox gibi sektörde öncü LMS yazılımları, şirketlere bu formatların tamamını kapsayan çok-ortamlı öğrenme içeriği oluşturma imkanı sağlar.
Kullanıcılar, LMS üzerinden tek platformda eğitmene ve diğer kullanıcılara sorular sorabilir, diğerlerinin sorularını yanıtlayabilir. Tıpkı sınıf ortamında olduğu gibi sınavlara girebilir ve ödevlerini teslim edebilir.