YENİ! Vedubox ile randevularınızı verimli bir şekilde yönetin. 

EN

Paylaş

Dijital Göçebe (Digital Nomad) Nedir? Nasıl Dijital Göçebe Olunur?

Teknolojinin sağladığı imkanlar sayesinde birçok farklı iş kolu neredeyse tamamen dijital hale geldi. Bu nedenle dijitalleşen iş kollarında çalışan kişiler dijital göçebe kavramını ortaya çıkardı. Bu yaşam biçimi son dönemlerde farklı yerlerde yaşarken ve gezerken çalışarak para kazanmak ve hayata devam etmek isteyen birçok kişinin hayali. Dijital göçebelik yaparken çalışılabilecek iş kolları, başta genç kuşak olmak üzere birçok kişi tarafından sıkça araştırılıyor.

Ayrıca istediğimiz zamanda istediğimiz yerde bulunmak ve farklı konumlardaki insanlara ulaşmak artık eskisinden çok daha kolay. O yüzden dijital yerliler olarak adlandırılan Y ve Z kuşağı bireyleri hayatlarını bir şirkette 9-5 mesailerinde geçirmektense farklı kariyer fırsatlarını yakalamayı ve bir yerde takılı kalmadan istedikleri gibi hareket etmeyi tercih ediyor.

Biz de bu yazımızda hem yaşam tarzı hem de iş modeli olan dijital göçebeliğin ne olduğundan ve nasıl dijital göçebe olabileceğinizden bahsedeceğiz. Gelin bu kavrama daha yakından bakalım.

Dijital Göçebe Nedir?

Öncelikle dijital göçebeliğin ne olduğundan bahsedelim. İngilizce “digital nomad” olarak da bilinen dijital göçebelik, hayatını idame ettirmek için belirli bir mesai saati ya da ofis gibi bir ortama ihtiyaç duymadan çalışan kişileri kapsayan bir konsept. Serbest çalışanlıkla sıklıkla karıştırılan bu kavramdaki temel mantık, iş yaparken bir yandan da dünyayı gezmek. Bu nedenle de göçebelik olarak adlandırılıyor.

Dünyaca ünlü Amerikan iş, kariyer ve ekonomi dergilerinden Forbes, dijital göçebeliğe dayalı yaşam tarzının her zamankinden daha fazla revaçta olduğunu ve Covid-19 ile birlikte çok daha fazla insanın bu yaşam tarzını tercih ettiğini belirtiyor. MBO Partners’ın 2021’de yürüttüğü bir araştırma, sadece ABD’de 15 milyondan fazla dijital göçebe olduğunu ortaya koyuyor.

Yakın tarihli bir Qualtrics raporuna göre, yeni iş arayan çalışanların %80’i bir sonraki işlerinin kendilerine herhangi bir yerde yaşama fırsatı sunmasının önemli olduğunu söylüyor. Şirketler de yeni nesil bireylerin bu isteklerinin farkında. Lift, Airbnb ve 3M gibi birçok şirket, insanlar uzaktan çalışmaya devam etmek istedikleri için kalıcı esnek çalışma modellerini benimsiyor. Dünyanın en çok tercih edilen müzik servisi Spotify da “işiniz gittiğiniz yer değil, yaptığınız şeydir” ilkesiyle esnek çalışma modeline geçiş yapan şirketler arasında. Spotify’ın esnek çalışma modeli, çalışanların belirli coğrafi parametreler dahilinde nerede ve nasıl çalışacaklarını seçmelerine olanak tanıyor.

Dijital göçebeliğin bir meslek olduğuna dair yanlış anlaşılmalar sıkça yaşanabiliyor. Halbuki dijital göçebeliği uzaktan çalışmaya elverdiği sürece bütün meslekleri kapsayan bir çalışma şekli olarak tanımlamak daha isabetli olacaktır. Farklı iş kollarında çalışan insanlar, dijital göçebe olarak işlerini istedikleri yerden yapabilir. 

Dijital göçebeler sürekli farklı yerlere seyahat eder ve bulundukları yerde internet erişiminin ve rahat alanların olduğu kütüphane, kafe, ortak çalışma alanı gibi noktalarda çalışırlar.

Nasıl Dijital Göçebe Olunur?

Dijital göçebe olmak için gereken ilk şey, dijital göçebeliğin temelini oluşturan şey olan internet üzerinden yapılabilecek bir işe sahip olmaktır. Böylece esnek zaman ve mekan ile çalışabilirsiniz. Tabii bunu gerçekleştirebilmek için öncelikle işinizi ve yaşam tarzınızı düzene sokana kadar bir miktar paranızın bulunması gerekebilir. İşinizi düzene soktuktan ve para kazanmaya başladıktan sonra gideceğiniz ve kalacağınız yerleri belirlemeniz gerekir. Bu aşamalardan sonra ise geriye dünyayı gezmenin tadını çıkarmak ve bir yandan işlerinizi yürütmek kalıyor.

Bunlara ek olarak dijital göçebe olabilmek için sahip olunması zaruri bazı ekipmanlar bulunuyor. Bunların ilki ve en önemlisi sizi yarı yolda bırakmayacak bir dizüstü bilgisayar. Farklı zamanlarda ve mekanlarda işlerinizi yapabilmeniz için iyi çalışan, performanslı bir dizüstü bilgisayara sahip olmanız şart. Bilgisayarın yanı sıra iş yapabilmeniz için ortak alanlarda veya bulunduğunuz ortamda stabil bir internet bağlantısına da sahip olmanız gerekiyor. Bu iki temel araca sahip olduğunuzda dijital göçebe olarak yapılabilecek işleri uzmanlık alanınıza göre rahatlıkla yapabilirsiniz.

Göçebe bir yaşam tarzını benimsediğinizde işlerinizi sorunsuz devam ettirebilmeniz için çeşitli donanım ve yazılım ürünlerine ihtiyaç duymanız da muhtemel. Yaptığınız işe/işlere göre yüksek kapasiteli bir disk, işlerinizi yedekleyebileceğiniz taşınabilir bir disk ve hafıza kartları gibi temel aygıtara sahip olmanız önemli. Eğer çeşitli online dersler veriyorsanız, öğrencilerinizi kaydetme, ders içeriği yükleme, ders dışı materyal, sınav ve soru yükleme ve yüklediğiniz sınavı uygulama gibi birçok özelliği bir arada bulabileceğiniz Vedubox Tutor sizin için hayat kurtarıcı niteliğinde olabilir.

Dijital Göçebe Olmanın Avantajları

Dijital göçebeliğe olan ilgi ve talep, getirdiği avantajlardan kaynaklanıyor. Bu avantajlara biraz daha yakından bakalım.

Daha Az Stresli Bir Yaşam

Dijital göçebeler çalışacakları yeri ve saati kendileri belirler. Bu nedenle standart 9-5 mesaisine göre çok daha fazla çeşit aktivitelere katılabilirler. Gün içerisinde farklı etkinliklere katılabildikleri ve esnek çalışma imkanına sahip oldukları için de daha az stresli bir hayat sürerler.

Dünyayı Gezme İmkanı

Dijital göçebeliğin bu kadar popüler olmasındaki en önemli etkenlerden birisi hiç şüphesiz çalışırken bir yandan da dünyayı gezme imkanına erişmek. Çoğu insanın iş dolayısıyla istese de gerçekleştiremediği bu hayale siz bir yandan da çalışırken erişmiş olacaksınız.

Üretkenlik ve Yaratıcılığa Katkı

Belirli gün ve mesai saatlerine bağlı kalmadan yeni yerler keşfetmek, yeni insanlar ve kültürler tanımak, bunu yaparken de bir yandan çalışmak, yaptığınız işteki yaratıcılığınızı ve üretkenliğinizi artıracaktır.

Yeni Ufuklar

Sürekli yeni yerler keşfettiğinizde ve yeni insanlarla tanıştığınızda çok daha açık görüşlü ve yeniliklere açık hale gelirsiniz. Kişiliğinize katacağınız bu özellik, işinize de yansıyarak sizi çok daha başarılı hale getirmenin yanı sıra yeni fırsatlara da kapı aralayacaktır.

Zaman Yönetimi

Dijital göçebelik sayesinde zamanınızı yönetmek tamamen sizin elinizde olur ve bu da sevdiğiniz şeylere daha çok vakit ayırmanızı kolaylaştırır. Daha fazla spor yapmak, kitap okumak veya dışarıda günlük aktivitelere katılmak istiyorsanız tek yapmanız gereken şey işlerinizi buna göre planlamak.

Geniş Çevreye Sahip Olma İmkanı

Dijital göçebeler farklı ülkelerde gezip çalışırken bir yandan da farklı insanlarla tanışıyorlar. Bu sayede farklı sektörlerde çalışan birçok insanla daha sonrasında iletişimde kalıp profesyonel bir iş ağı oluşturuyorlar ve iş bulmaları çok daha kolay hale geliyor.

Yeni Diller Öğrenme İmkanı

Dijital göçebe yaşam tarzında günlük işlerinizi halletmek ve gittiğiniz yerdeki insanlarla iletişim kurmak için İngilizce bilmek bir çeşit ön koşul. Gittiğiniz ülkelerdeki kültürün izlerini taşıyan dilleri tamamen olmasa bile basit seviyede öğrenebilir ve ufkunuzu genişletebilirsiniz.

Dijital Göçebe Olmanın Dezavantajları

Konsept olarak bakıldığında kolay, rahat ve stressiz gibi görünen bu çalışma ve yaşama modeli aslında kendi içinde birçok zorluğu da barındırıyor. Örneğin herhangi bir mesai saatine veya bir ofise bağlı olmamanız iş yapmayacağınız anlamına gelmez, sadece işi yapacağınız zamanı ve yeri size seçme özgürlüğü tanır. Bu nedenle dijital göçebeliğe başlamak istiyorsanız öz disipline sahip ve zaman yönetim becerileri yüksek biri olmalısınız.

Yapacağınız iş sayısının, miktarının ve dolayısıyla elde edeceğiniz gelirin aydan aya farklılık gösterebileceğini de hesaba katarak kenarda sürekli bir miktar para bulundurmalısınız. Çoğunlukla paranızın büyük kesimini seyahate ve kalacak yere ayıracağınızı da düşündüğümüzde gelecek için para biriktirmek çok zor hale gelir. Eğer dijital göçebe olmak istiyorsanız avantajlarının yanında bütün bu zorlukları da göz önünde bulundurmanız sizin için faydalı olacaktır.

Dijital Göçebe Olarak Yapılabilecek İşler

Dijital göçebe olabilmek için temel şart, uzaktan da yapabileceğiniz bir işe sahip olmak. Bu nedenle dijital göçebe olarak çalışmaya en elverişli meslekler yazarlık, dijital pazarlama, grafik tasarım, medya, iletişim gibi sektörlerde bulunuyor.

Dijital göçebe olarak;

  • Metin yazarlığı
  • Online öğretmenlik
  • Çevirmenlik
  • Bloggerlık
  • Grafik tasarım
  • Dijital pazarlama uzmanlığı
  • SEO uzmanlığı
  • Youtuberlık
  • Proje yöneticiliği

gibi birçok işi yapabilir ve dünyayı gezmeye başlayabilirsiniz! 

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

En Yeni Yazılar

Başarı Hikayeleri