Akıllı telefonlar günlük yaşantımızda en fazla kullandığımız teknolojik cihazlar haline geldi. Yetişkinler kadar çocuklar da bu cihazları kullanıyorlar. Çocukların akıllı telefonları bir ekran olarak kullanıp sadece video izlemeleri onların bilişsel gelişimlerini etkilediği gibi sosyal hayatlarına da engel oluyor. Dolayısıyla bu akıllı cihazların çocuklara belirli sürelerde verilmesi gerekiyor. Çocukların akıllı cihazlardan uzak tutulması tabii ki mümkün olmayacağından, bu akıllı cihazları kullanma sürelerini belirlemek ve kullandıkları sürelerde daha ilgi çekici ve bilgi verici içeriklere ulaşmalarını sağlamak gerekiyor. Sürekli olarak çizgi film veya animasyon izlemeleri çocuklar için olumlu bir durum değildir. Ebeveynler, kendi gözetiminde, belirli sürelerde kullandıracakları akıllı cihazları aslında birer eğitim aracı olarak kullanabilirler. İnternetin ve akıllı telefon teknolojisinin sağladığı birçok imkanın içerisinde eğitici araçlar da bulunmaktadır. Bu yazımızda, çocukların akıllı cihazlardan erişebilecekleri ve evde yeni şeyler öğrenmelerini sağlayacak mobil uygulamalardan bahsedeceğiz.
Khan Academy Kids
Khan Academy, dünyaca ünlü ücretsiz bir eğitim platformudur. Salman Khan tarafından kurulan Khan Academy, ders içerikleri ile başladığı yolculuğunda, okul çağındaki çocukları hedefleyen içerikler üreterek ve daha sonra çeşitli konularda yetişkinler için de eğitimler hazırlayarak yoluna devam ediyor. Türkiye’de de hem altyazı hem de orijinal içerik üretimi olarak bu konuda çalışan, Khan Academy’e bağlı bir kuruluş bulunuyor. Khan Academy’nin internet sitesi bulunduğu gibi, içeriklere mobilden de ulaşılabilen bir mobil uygulaması mevcuttur. Fakat, Khan Academy, sadece çocukları hedefleyen bir mobil uygulama da geliştirmiştir: Khan Academy Kids. Khan Academy Kids, 8 yaş ve altı çocukları hedefleyen, eğitsel oyunların, kitapların, içeriklerin bulunduğu gelişmiş bir eğitim uygulamasıdır. Bu uygulamayı kullanarak matematik, dil becerisi, yazma, sayma, İngilizce gibi birçok konuda çocuklar bilgi sahibi olabilirler.
Ayrıca, bu başlık altında Khan Academy’i de çocuklar için önermekteyiz. Matematik, geometri, fizik gibi birçok konuda ücretsiz dersler bulunan Khan Academy, okul derslerine yardımcı bir platformdur.
Duolingo
Yabancı dil öğrenme ülkemizde özellikle çok büyük bir sorun olarak görülür. Hangi yaşta olursa olsun birçok insan yabancı dil öğreniminin oldukça zor ve anlaşılmaz derece karışık olduğunu düşünür. Bu sebeple yabancı dil öğreniminin üzerine ne kadar düşülürse düşülsün önyargılardan dolayı yeterince bir öğrenim gerçekleşmemektedir. Çocukların yabancı dil öğrenmeleri de bu önyargılara göre sekteye uğrayabilir. Birçok çocuk okul haricinde yabancı dille muhatap olmamaktadır. Bu da iyi bir öğrenimin gerçekleşmemesine sebep olur. İşte buna bir çözüm olabilecek Duolingo, sadece çocukların değil yetişkinlerin de yabancı dil öğrenebileceği harika bir uygulamadır. Mobil uygulama üzerinde oyunlaştırılarak aşama aşama gidilen yabancı dil öğrenimi, öğrenimi eğlenceli hale getirip rekabete dayandırdığı için başarılı olabilmektedir. Duolingo, başta İngilizce olmak üzere birçok dilin öğrenilebildiği bir platformdur. Çocuklar bu uygulamayı kullanarak hem bir oyun gibi yabancı dil öğrenebilir hem de okuma, konuşma ve dinleme tabanlı olduğundan tam bir öğrenim gerçekleştirebilir. Kullanımı ücretsiz olan Duolingo, okul dışında yabancı dile yönelik imkanı olmayan çocuklar için vazgeçilmez bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.
Google Arts & Culture
Geçmiş, geleceğe bir aynadır. Geçmişte yaşayan insanların bilgi birikimleri, ortaya koydukları eserler, geride bıraktıkları, yaşamlarına dair izler, günümüz toplumlarının temelini oluştururken geleceğe de bir hazine bırakmaktadır. Geçmiş hakkında bilgi sahibi olmak, geleceğe dair adımlar atarken insana yardımcı olur. Bu sebeple çocukların tarihle ilgilenmesi, sanata bakış açıları, sanat eserlerini inceleme, tarihi eserleri bilme gibi birçok şeyi yapması gerekmektedir. Fakat, bildiğimiz gibi müze gezmek, sanat eserlerini incelemek, geçmişle ilgili bilgi almak için en önemli noktalarken bunu yapabilmek de oldukça zordur. Hem müzelerin farklı şehirlerde olması, hem yurtdışı gezilerinin herkese uygun olmaması gibi durumlar bu noktada engel teşkil etmektedir.
Ama gelişen teknoloji buna da bir çözüm bulmuştur. Dünyanın en büyük arama motoru Google, önemli müzeleri ve galerileri bir araya getirmiş. Google’ın dünyadaki önemli müzeleri bir araya getirip koleksiyonlarını insanlara sunması, sanal müze turları yapılabilmesi gibi özellikleri bir çatı altında toplanmış durumda. Mobil uygulaması da bulunan bu altyapı Google Arts & Culture olarak uygulama mağazalarında yer alıyor. Bu uygulama İngilizce olsa da Google Çeviri ile anında Türkçeye çevrilebiliyor. Uygulamada birçok müzeyi sanal bir şekilde gezmek, koleksiyonlarını incelemek ve koleksiyonlardaki eserler hakkında bilgi almak mümkün. Çocukların entelektüel gelişimlerini destekleyecek bu harika uygulama her ebeveynin telefonunda yer almalıdır.
Kahoot!
Soru çözmek, bir konu hakkında bilgi edinmenin en güzel yönlerinden bir tanesidir. Genel kültür, okul dersleri veya benzeri birçok konuda sorulara erişmek ve bu soruları çözerek bilgi almak çocuklar için güzel bir deneyim olacaktır. Ama buna nasıl ulaşabilecekler? İşte Kahoot! tam bunun için geliştirilmiş bir uygulama. İster bireysel ister sınıfça yapılabilecek eğlenceli bilgi yarışmaları, anketler, tek sorular Kahoot! ile çocuklara ulaşıyor. Bireysel olarak kaydolunup kullanılabilen bu uygulamada başka kişilerin hazırladığı sorulara erişmek mümkün. Bununla beraber ders öğretmeni de öğretmen hesabıyla soru veya sınav hazırlayıp Kahoot!’a yükleyebilir ve çocuklara bu soruları yöneltebilir. Zamana karşı yarış yapılarak soru çözülebilen, anket düzenlenebilen, çeşitli multimedya ögeleri eklenebilen Kahoot! tarayıcıdan ve mobil uygulama üzerinden erişilebilmektedir. Çocukları, öğretmenleri yönlendirmese bile buraya yönlendirerek onların farklı alanlarda bilgi almaları sağlanabilir. Ailecek de kullanılabilen Kahoot! eğlenceli öğrenime çok güzel bir örnektir.
Scratch
Yazılım bugün dünyanın en önemli sektörlerinden birisidir. Gelecekte bugünden daha önemli bir noktada olacaktır. Birçok meslek dalı yazılım sayesinde yok olacakken, adını bile bilmediğimiz birçok meslek yazılım sektöründe doğacak ve çocuklar bugün adını bile bilmediğimiz bu mesleklerde çalışacaklar. Dolayısıyla gelecek yazılımdadır. Ama yazılım öğrenmek meşakkatli bir süreçtir. Algoritma mantığını kavramak, akış diyagramı kurabilmek, yazılım dili öğrenmek, bir yazılım ortaya koymak, hata çözmek, test etmek gibi birçok aşaması bulunan yazılımın erken yaşlarda çocuklara alıştırılması onların geleceği adına çok önemli bir adım olacaktır. Peki çocuklar yazılımı nasıl öğrenebilir? Algoritma kavramı ile nasıl tanışabilir, hangi adımın neye yol açacağını, yazılımın temellerinde neler olduğunu nasıl anlayabilir? İşte burada karşımıza çocuklar için geliştirilen yazılım öğrenme programları çıkıyor.
Çocuklar için geliştirilmiş yazılım öğrenme araçlarından en çok bilinen Scratch’tir. Scratch, MIT tarafından geliştirilen ve kodsuz bir şekilde, bloklar halinde çalışan bir yazılım programıdır. Çocuklar, çeşitli blokları kullanarak ister hazırda bulunan isterse kendileri yükleyebileceği karakterlere yön verebiliyor, bu karakterlerle oyunlar yazabiliyor ve oynayabiliyor. Yazılımın temel kavramlarını öğretmek adına başarılı bir uygulama olan Scratch ile çocuklar algoritma kurabilir, değişken kavramını öğrenebilir, yazılımın temellerini kavrayıp bir yazılım dili öğrendiğinde daha başarılı uygulamalar ortaya koyabilir. Mobil uygulaması da bulunan Scratch, ister bireysel olarak istenirse de sınıfça kullanılabilir. Bireysel kullanımda eğlenceli örnekler üzerinden çalışmalar yapılabilir ve kendi kendine öğrenme gerçekleşebilir.
Tüm bu uygulamalar ve benzerleri çocukların evde herhangi bir konuda bir şey öğrenmelerine olanak tanımaktadır. Çocukların ekran bağımlılığı olmadan, belirli sürelerde kullanabilecekleri akıllı telefonlarıyla vakitlerini daha iyi geçirebilmeleri için aileler olarak bu uygulamalar telefonlara kurulabilir.