Son yıllarda pek çok avantajından dolayı yaygın olarak kullanılan online eğitim pandeminin de ilanıyla oldukça yaygınlaştı. Ders almak ve ders vermek için pek çok farklı olanak sunan canlı eğitim alan konusunda sınır tanımıyor. Hemen hemen her konuda verebileceğiniz ya da alabileceğiniz canlı eğitimler pek çok zorluğu ortadan kaldırıyor.
Hali hazırda pek çok ülke zorunlu eğitimini online olarak vermeye başladı. Bu durumun çeşitli avantajları ve dezavantajları elbette var. Ancak biz bu yazımızda genel olarak canlı eğitim sırasında dikkat edilmesi gereken detaylardan bahsedeceğiz. Bu detaylardan hem eğitim alanların hem de eğitim verenlerin uygulayabileceği şekilde bahsetmeye çalışacağız.
Özellikle online eğitim konusunda tecrübeli olmayan veya teknolojiye çok yatkın olmayan kişilerin yaşayabilecekleri bazı olumsuz durumlar alınabilecek basit tedbirler ile önlenebilir. Önemli olan bu noktada dikkat edilmesi gerekenlere kulak vermek ve söylenenleri elinizden geldiğince doğru bir şekilde uygulamaya çalışmak olmalıdır.
Dijital Bir Kılavuz Oluşturun
Dijital bir kılavuz oluşturmak hem eğitimciler hem de eğitim alacak kişiler için geçerlidir. Ancak bu noktada öncelik eğitim verecek kişidedir.
Eğer online olarak eğitim verecek bir eğitmenseniz ve yeni bir eğitim tasarlıyorsanız hem sizin hem de öğrencilerinizin yaşayacağı süreci kolaylaştırmak için bir kılavuz oluşturabilirsiniz. Bu sayede süreden de tasarruf etmiş olursunuz ve eğitim esnasında yaşanabilecek aksaklıkları azaltmış olursunuz.
Canlı eğitimlerinizde kullanacağınız materyaller ile ilgili bilgi veren ve onların nasıl kullanılacağına dair açıklamalar içeren bir kılavuz oluşturmanız sağlıklı bir eğitim başlangıcı için oldukça avantajlı olacaktır. Örneğin kurs esnasında kullanacağınız bir programın ön bilgisi, kursta yararlanacağınız fiziksel bir meteryal varsa bunların listesi, ders esnasında paylaşacağınız şema veya görsellerin ön bilgileri gibi bir liste ve kılavuz oluşturabilirsiniz. Bu sayede teknolojik anlamda yetkin olmayan ancak kendisini geliştirmek isteyen öğrencileriniz ders öncesinde kendilerini hazırlayabilirler.
Güvenlik Risklerini Değerlendirin
Bu başlığımız da öncelikli olarak eğitim vermek isteyen eğitmenleri ilgilendiriyor. Öğrencilerle birlikte kullanılan tüm çevrim içi platformların veya araçların güvenlik risklerini değerlendirin. Güvenlik açısından tam olarak onaylanmamış uygulamalar veya platformlar kullanarak hem kendi güvenliğinizi hem de öğrencilerinizin güvenliğini tehlikeye atabilirsiniz. Bu sebeple kullanılabilirliğinden ve güvenliğinden emin olunan, teyit edilmiş uygulamalarda eğitimlerinizi sürdürmeniz oldukça önemlidir.
Özellikle COVID-19 salgınına yanıt olarak çevrim içi öğrenim sağlama telaşında, bazı okullar, eğitim yetkilileri, öğrenciler, öğretmenler, okul liderleri ve ebeveynler için riskleri uygun şekilde değerlendirme fırsatına sahip olmamış olabilir. Bu durumda hem eğitim veren kişilerin hem de alanların bu araştırmayı üstlenmesi yine hem kendisi için hem de eğitim veren ve alan herkes için uzun vadede faydalı olacaktır.
Ders Programı ve Haritası Hazırlayın
Yine eğitmenlere düşen bir diğer önemli konu da herhangi bir canlı eğitim için önceden bir program ve kavram haritası gibi içerisinde ders ile ilgili birçok şeyi barındıran kılavuz niteliğinde bir belge veya yazı düzenlenmesi.
Öğrencilerin eğitimden elde edecekleri kazanımları, eğitimden önce edinilmesi gereken materyal ve bilgileri barındıran ve her derste konu konu ne işleneceğini gösteren bir harita herkes için faydalı olacaktır. Eğitmen bir düzene bağlı kalarak ders verirken öğrenciler de bu düzeni önceden bilerek hazırlıklı bir şekilde ayak uydurabilirler. Bu sebeple canlı bir eğitim öncesinde derslerde neler işleneceğinin bilinmesi ve kursun genel niteliğinin özetini çıkarmak oldukça önemlidir.
Geri Bildirimde Bulunun
Bu başlığımız öncelikli olarak eğitim katılımcılarını ilgilendirse de aslında eğitmenleri de ilgilendirmektedir. Herkes için kazanımlı bir eğitim gerçekleşmesi için geri bildirimler oldukça önemlidir. Bu noktada öğrencilerin anlamadıkları yerleri belirtmeleri, eğitmenin daha farklı şekilde yönelmesini veya anlatmasını istediği konuları söylemeleri veya eğitimin niteliğini kuvvetlendirecek herhangi bir öneriyi eğitmenlerine sunmaları çok önemlidir. Bunu bilmişlik veya ukalalık gibi görmemek çok önemlidir. Daha doğrusu feedback vermeyi bu kavramlarla karıştırmamak da gerekir. Her türlü saygı çerçevesinde verilecek geri bildirimler herkesin süreçten kazançlı çıkmasını sağlayacaktır. Bu konuda hem bir eğitimci olarak hem de eğitim alan bir öğrenci olarak açık olmanız çok önemlidir.
Eğitimcilerin de aynı şekilde öğrencilere bireysel olarak geri bildirimde bulunmaları onları ne kadar önemsediğini gösterir ve eğitimin tam anlamıyla başarıya ulaşmasının önemli bir parçasıdır. Geri bildirim vermeye ve almaya lütfen açık olun. Bütün eğitim süreçlerinde olduğu gibi online eğitimlerde de bu oldukça önemlidir.
Kişisel Verilerinizi Koruyun
Hem eğitim verecek hem de alacak kişilerin online eğitimde olası bir güvenlik veri ihlali olmaması için önceden tedbirli davranmaları gerekir. Güvenli platform seçmenin öneminden yukarıda bahsetmiştik. Bunun haricinde hem eğitimcinin hem de öğrencilerin kendi dijital kimliklerini ve verilerini koruduklarından emin olmaları gerekir.
Kişisel bilgilerinizi eğitim için kullandığınız ve güvenliğinden emin olduğunuz platformlar haricinde hiçbir yere vermeyin. Eğer anlaşmalı olarak ücretli bir üyelik vs satın almayacaksanız herhangi bir yere kredi kartı bilgilerinizi girmeyin.
Eğer katılımcıysanız eğitimin içeriğine de bağlı olarak bilgisayar ekranınızı eğitmen veya katılımcılarla paylaşmanız gerekebilir. Eğer eğitmenseniz zaten çok büyük bir ihtimalle ekranınızı öğrencilerinizle paylaşmanız gerekecektir. Böyle bir durumda masa üzerinizde özel veriler bulundurmamaya gayret edin. Eğitimden önce internette açık olan platformlarınızı veya bilgisayarınızda açık olan uygulamalarınızı mutlaka kontrol edin. Özel mesajlarınızın veya şifrelerinizin görülmediğinden emin olun.
Kendinizi Geliştirin
Hali hazırda eğitim verebilecek bilginiz varsa veya zaten eğitimi vermeye başladıysanız bile yeni yollar keşfetmeyi, eğitimi zenginleştirmeyi kendinize alışkanlık haline getirin ve öğrendiklerinizi mutlaka öğrencileriniz ile paylaşın. Eğitim içeriğinizi ve katılımcılarınızın zihnini geliştirebilecek her türlü detay sizin için olumlu bir geri dönüş demektir. Yeni şeyler öğrenmekten vazgeçmeyin ki sürekli yeni şeyler de öğretebilin.
Bir öğrenci olarak da sürekli yeni şeyler öğrenmeye, öğrendiklerinizi daha fazla uygulamaya ve farklı alanlarla da birleştirmeye çalışın. Yaratıcılığınızı kullanın. Yeni şeyler öğrendiğinizde bunu eğitmeninizle, eğitim arkadaşlarınızla mutlaka paylaşın veya takıldığınız noktaları mutlaka sorun. Böylece hem kendi gelişiminizi sürekli kılar hem de başkalarının eğitim serüvenine de katkıda bulunmuş olursunuz.
Derslerin Kaydedilmesine İzin Verin
Bazen eğitmenler bunun yanlış şekilde kullanılmasını istemediği için derslerinin kayıt altına alınmasına izin vermez. Çok özel bir sebebiniz yoksa derslerinizin kaydedilmesine izin verin çünkü bu hem öğrencilerinize ve kendinize güvendiğinizi gösterir hem de anlaşılmayan yerlerin üzerinden geçilmesini sağlar. Online eğitimin avantajlarından birisi de budur. Dersler rahatlıkla kayıt altına alınabilir. Bu özelliğin kullanılmasını sağlayın.
Eğlenmeyi ve Eğlendirmeyi Unutmayın
Canlı eğitimler offline eğitimlerden farklı olsa da sonuçta eğitimdir ve belli bir ciddiyet gerektirir. Ancak gerekli motivasyonun sağlanabilmesi için kaygıdan uzak ve rahat bir alan oluşturulması öğrenmeyi kolaylaştıracaktır. Bu sebeple gergin ve çok ciddi olmayın. Kendiniz öğretirken eğlenmeye çalışın ve bunu öğrencilerinize de yansıtın. Bu şekilde ne kadar sağlıklı ve keyifli bir eğitim deneyimi yaşadığınızı kendiniz de göreceksiniz!