YENİ! Vedubox ile randevularınızı verimli bir şekilde yönetin. 

EN

Paylaş

Welcome2020

2020’de Öne Çıkan E-Öğrenme Trendleri

İnsanların ihtiyaçlarındaki değişimler, teknolojideki yenilikler ve yeni ekonomik çözümler her sektörü olduğu gibi e-öğrenme sektörünü de doğrudan etkiler. Böylece e-öğrenme trendlerinde sürekli belirli değişimler yaşanır. E-öğrenme trendleri konusunda bilgileri güncellemek ise şirketler için oldukça önemlidir.

En güncel e-öğrenme trendleri, optimum yatırım getirisine ulaşmak isteyen çalışan eğitimi, müşteri eğitimi ve bayii eğitimi stratejilerini değiştirmelerine yardımcı olur.

2017 yılında Amerika’daki kuruluşların %77’si yatırım getirisine ulaşmak için e-öğrenme trendlerinden faydalandı.  Bugün bu sayının %90’ları aşmış olması, pek şaşırtıcı sayılmaz. Şirket içi eğitim stratejilerinizi geliştirmenize yardımcı olacak 2020 e-öğrenme trendlerine bir göz atalım.

Mobil öğrenme

2020 yılında 5.19 milyar tekil mobil telefon kullanıcısı olduğu ilan edilirken 2021 yılında 7 milyarı geçeceği düşünülüyor. Mobil kullanıcılarının neredeyse dünya nüfusunun tamamını oluşturması ve kullanıcıların %99’unun mobil öğrenmenin deneyimlerini geliştirdiklerini belirtmesi, haliyle mobil öğrenmeyi 2020 yılının e-öğrenme trendlerinin başına yerleştiriyor.

Dünyadaki milyarca insanın sürekli bir hareketlilik içerisinde olduğu bu dönemde, yüksek etkili öğrenme materyallerini, kolay erişilebilir şekilde sunmak gerekiyor. Mobil öğrenme, sadece 2020’nin değil önümüzdeki yılların da bir numaralı trendi olmaya devam edecek gibi gözüküyor.

Ne yapabilirsiniz: E-öğrenme platformunuz ile iletişime geçerek mobilde neler yapabileceğinizi öğrenin.

Mikro öğrenme

Bir çalışanın çalışma haftasının büyük bir kısmını profesyonel gelişimine ayırması neredeyse imkansızdır. Hatta bir istatistiğe göre, çalışanlar 40 saatlik bir çalışma haftasının sadece 24 dakikasını profesyonel gelişimlerine ayırabiliyor. Mikro öğrenme ise, bu tarz zorlukların üstesinden gelmek için geliştirilmiş bir eğitim modelidir.

Hızlı bilgi tüketimine ve bilginin akılda kalmasına dayalı mikro öğrenme, kısa videolar aracılığıyla, kullanıcıların öğrenme yollarında belirli bir hedefe ulaşmalarına yardımcı olmasını sağlar. Ve bu şekilde, yoğun işyerlerindeki kullanıcılar öğrenmenin her dakikasını değerli hale getirebilirler.

Ne yapabilirsiniz: Eğitim içeriklerinizi alt başlıklara ayırın ve kullanıcıların küçük adımlarla ilerleyen tüm eğitimi tamamlamasını sağlayın. Vedubox ile hem siz hem kullanıcınız ilerlemeyi takip edebilir.

Video tabanlı öğrenme

Uzun zamandır e-öğrenme trendleri listelerinde yer alan video tabanlı eğitim 2020 yılında da trendlerdeki yerini korumaya devam ediyor. Bunun sebebi ise gayet basit: insanlar video izlemeye bayılıyor. Günde sadece Youtube üzerinden 1 milyar saatten fazla video izleniyor. Ve insanlara özel olarak içerik seçme şansı sunulduğunda, birçoğu video içeriği tercih ediyor.

Söz konusu çalışan eğitimi olduğunda da işler değişmiyor. Çalışanlar her türlü eğitim içeriğini, düz metin talimatlarından ziyade video formatında görmeyi tercih ediyor. Çünkü videonun görsel çekiciliği, bilginin hızlı bir şekilde dağıtılmasını ve akılda kalmasını sağlıyor. Bu da çalışanların kısıtlı sürelerini verimli bir şekilde değerlendirmelerine imkan veriyor.

Ne yapabilirsiniz: Kullanıcılarınıza canlı online eğitimler sunabilirsiniz. Standart eğitim içeriklerinizi kolayca video formata dönüştürerek aynı içeriği tekrar tekrar kullanmanın avantajlarından faydalanabilirsiniz.

Adaptif öğrenme

Adaptif öğrenme her ne kadar önceki yıllara kıyasla büyük popülaritesini kaybetse de hala bu yılın e-öğrenme trendleri arasında sayılmayı hak ediyor. Bilgisayar tabanlı bir yöntem olan adaptif öğrenme, her kullanıcının farklı ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak eğitimleri en uygun şekilde düzenler ve planlar. Kullanıcının geçmiş eğitimlerindeki davranışlarını ve deneyimlerini izleyerek, eğitim materyalini kullanıcının öğrenme ihtiyaçlarına uygun şekilde sunar.

Adaptif öğrenme her ne kadar ağırlıklı olarak akademik kurumlar tarafından tercih edilse de son zamanlarda yatırım getirisinden hareketle şirketler de adaptif öğrenmeyi tercih etmeye başladı. Sonuç olarak, adaptif öğrenmenin her kullanıcı için özelleştirilmiş öğrenme etkinlikleri oluşturması, zamanı en verimli şekilde kullanmak isteyen kurumların bu yıl da ilgisini çekecekmiş gibi duruyor.

Ne yapabilirsiniz: Bu konu sizin için yeniyse öncelikle kullanıcılarınızın öğrenme süreçleri için hangi materyalleri ve formatları tercih ettiğini öğrenin. Sonuçlara göre yeni bir e-öğrenme stratejisi geliştirebilirsiniz. 

Oyunlaştırma ve oyuna dayalı öğrenme

Oyunlaştırma ve oyuna dayalı öğrenme 2018 yılından beri e-öğrenme trendleri arasındaki yerini koruyor. Özellikle milenyum çağında doğan insanların birçoğu, seçenek sunulduğunda oyunlaştırmaya dayalı eğitim tekniklerini tercih ediyor.

Oyunlaştırma online eğitimlerde, kullanıcıların tamamladıkları modüllere göre puanlar veya rozetler kazanabilmesini sağlayabildiği gibi işletmelerin teşvikler yaratmasına da imkan tanır. Eğitimler sonunda verilecek hediye kartları ya da finansal destekleri mümkün kıla oyunlaştırma, çalışanlar arasındaki iç rekabet dozunu artırarak çalışanların becerilerini geliştirmesini sağlar.

Ne yapabilirsiniz: Eğitim içeriğinizi bir hikaye üzerinden yeniden tanımlayın ve bu hikayeyi bir oyun formatına getirin. Bunun için uzmanlardan destek alabilirsiniz.

Yapay zeka

Muhtemelen e-öğrenme trendleri hakkında en heyecan verici gelişmeler yapay zekaya dair olanlardır. Tüm hayatı olduğu gibi e-öğrenmeyi de ciddi anlamda sarsma ve baştan yaratma potansiyeline sahip olan yapay zeka, yoğun bir şekilde eğitimin kişiselleştirilmesi noktasında kullanılıyor.

Yapay zeka destekli modeller, kullanıcıların güçlü ve zayıf yanlarının yanı sıra ilgi alanları ve yeterliliklerine dair verileri toplamak için algoritmalar kullanır. Kullanıcıların sistem içerisindeki davranışını anlamak için bu bilgileri analiz eder. Daha sonra bu analizi, kullanıcıların öğrenme deneyimlerini özelleştirecek ve güçlendirecek şekilde kullanır. Tüm bu inanılmaz süreç yapay zekanın 2020 yılında etkili bir e-öğrenme modeline dönüşmesini sağlıyor.

Ne yapabilirsiniz: Yapay zekayı e-öğrenme stratejilerinize katmak istiyorsanız bu konuda uzmanlaşan profesyonellerle iletişime geçmenizi öneririz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

En Yeni Yazılar

Başarı Hikayeleri