Online eğitim, yeni bir eğitim türü olmadığı halde son birkaç senedir gündeme gelmeye başladı. Özellikle tüm dünyayı etkisi altına alan salgın sebebiyle yüz yüze eğitimin durma noktasına gelmesi hem devletleri hem de özel eğitim kurumlarını online eğitim platformlarına yönlendirdi.
Uzun bir süredir bazı eğitim kurumlarınca kullanılan ama yüz yüze eğitime göre daha az tercih edilen online eğitimin bir anda tek yol haline gelmesi beraberinde bazı aksaklıkları da getirmedi değil.
Hangi platformun tercih edileceği, bu platformların tüm ihtiyaçlara cevap verip veremeyeceği, kullanım kolaylığı ve süreklilik gibi birçok konuda akıllara soru işaretleri yerleşti. Bu yazımızda, online eğitimde kullanılabilecek platformlardan bahsedeceğiz.
Adobe Connect
Adobe, dünyaca ünlü birçok yönlü yazılım firmasıdır. Birçok alandan kişilere sunduğu imkanlar Adobe’yi dünyanın en büyük yazılım firmalarından birisi haline getirdi. Dolayısıyla Adobe birçok farklı ihtiyaca cevap vermek üzere yeni platformlar geliştirmeye başladı. Adobe Connect de bunlardan bir tanesi.
Temel işlevi webinar olan Adobe Connect, online eğitim platformu olarak da kullanılabilmektedir. Canlı derslerin yapılabildiği, içerik kütüphanesi bulunan, mesajlaşma modülünün yer aldığı ve başka LMS’lerle bağlantı kurulabilen Adobe Connect online eğitim için tercih edilebilir bir sistem olabilir. Fakat, webinar altyapısı ile için düzenlenmiş arayüzü, eğitim için geliştirilmemiş yapısı, kullanıcılarından gelen bazı olumsuz geri dönüşleri de ele aldığımızda online eğitim için tercih edildiğinde ekstra araçlara da ihtiyaç doğuracağı bir gerçektir. Üstelik ücreti, teknik destek konusunda yetersiz olabileceği gibi durumları da göz önünde bulundurmak gerekmektedir.
Talent LMS
LMS altyapıları online eğitimde eskiden beri var olan platformlardır. Sadece eğitim için geliştirilen LMS’ler, bugüne kadar yüz yüze eğitimin tamamlayıcısı olarak rol almışlardır. Bu sistemlerden birisi de Talent LMS’tir. Talent LMS, sadece eğitim odaklı bir sistemdir. Bu sebeple birçok online eğitim ihtiyacını karşılayabilecek türdedir. Örneğin, içerik kütüphanesi, uzaktan eğitim standartlarına göre geliştirilmiş olması, farklı soru tipleriyle hazırlanabilen quizler ve online sınavlar, anket düzenleyebilme, ilerleme durumunu görebilme, kullanıcı türlerine göre kullanılabilen içerikler, oyunlaştırma vb. gibi özellikleri bulunmaktadır.
Bunları ele aldığımızda uygun bir sistem olarak düşünülebilir fakat Talent LMS de eksikleri olan bir online eğitim platformudur. En önemli eksiği gömülü bir canlı ders sisteminin bulunmayışıdır. Zoom ve BigBlueButton entegresi gerektiren canlı ders sistemi bulunan bu sistem Türkiye’ye özel bir ekip bulundurmamaktadır. Bu da herhangi bir problemde, problemin daha zor bir şekilde çözülmesine sebep olacaktır. Ayrıca, ücretlendirmesi görece pahalı olan Talent LMS küçük ve orta büyüklükte eğitim kurumları için zorlayıcı olabilir.
Moodle
LMS denince akla gelen sistemlerden birisi de Moodle’dır. Moodle, ücretsiz bir LMS altyapısıdır. Sitesinden indirilip kurulabilmektedir. Öğrenci, öğretmen gibi kullanıcı grupları bulunan, ödev verilebilen, verilen ödevlerin incelenebildiği, dosya paylaşımı yapılabilen Moodle bireysel veya kurumsal olarak kullanılabilmektedir. Fakat Moodle sistem olarak kolay gibi görünse de birçok soruna sebep olabilmektedir. Bunların başında teknik bilgi gereksinimidir.
Moodle ücretsiz bir sistem olduğundan teknik destek sağlamamaktadır. Yani bu sistemi sitesinden indirip bir sunucuya yüklemek ve çalışmasını sağlamak kullanıcının yükümlülüğündedir. Bu da kurulum ve yönetim için bir teknik bilgi gereksinimini doğurur. Bununla birlikte gömülü bir canlı ders sistemi yer almamaktadır.
BigBlueButton gibi ücretsiz platformlar Moodle’a entegre edilebilir fakat burada yine karşımıza teknik bilgi ve teknik eleman ihtiyacı çıkacaktır. Sunucu kiralama, teknik eleman çalıştırma, sistemin sürekliliği için bu kişinin tam zamanlı çalışması ve bazen ikinci bir kişiye ihtiyaç duyulması Moodle’ın en bariz eksilerindendir.
Zoom
Zoom temel itibariyle bir video konferans uygulamasıdır. 2020’nin Nisan ayına kadar orta çaplı bir video konferans programı olarak hayatına devam ederken canlı ders ihtiyacının bir anda ortaya çıkması neticesinde bir online ders platformu gibi kullanılmaya başlanmıştır. Fakat Zoom’u kullananlar bilir ki Zoom kendi başına bir online eğitim platformu olabilecek standartta değildir. Zoom sadece bir video konferans programıdır ve canlı ders yapmaya imkan tanır.
Üçüncü bir kişinin derse dahil olması, ücretsiz kullanıcılarda 40 dk görüşme sınırına sebep olurken, ücretli platformlarda derse dahil olacak kişi sayısı için bir sınır bulunmaktadır. Bu da bir eğitim kurumunun online eğitim için sadece Zoom kullanmasını yetersiz hale getirecektir. Çünkü Zoom’a ayrı ayrı dahil olacak öğrencilerin takibi, dosya paylaşımı vb. gibi şeyler yapılamamaktadır. Sadece ders izleme ihtiyacını karşılayabilir. Bu da genel anlamda Zoom’u online eğitim için tercih edilmemesini sağlamaktadır.
Vedubox
Şu ana kadar bahsettiğimiz online eğitim platformları kendi çaplarında bazı online eğitim ihtiyaçlarını karşılayan araçlardır. Fakat bir kurumun tüm ihtiyacını karşılayacak yapıda değillerdir. Fiyatlandırma, Türkçe dil desteği, kayıt ol-çalıştır tarzı kolaylık, tüm online eğitim ihtiyaçlarını karşılama gibi konularda tümünü birden Vedubox sağlamaktadır. Vedubox olarak, uzun yıllardır eğitim sektörü için geliştirmiş olduğumuz online eğitim altyapımız, tüm ihtiyaçları karşılarken kullanım kolaylığı ile de ön plana çıkmaktadır. Vedubox’ı tercih ettiğinizde şu özelliklerin tümünü kullanabilirsiniz:
- Canlı Ders: Vedubox, Zoom altyapısını kullanarak canlı ders sistemi geliştirmiştir. Bu canlı ders sistemi Vedubox altyapısı ile entegre haldedir ve zamanlama, ders kaydı alma, görüntü kalitesi gibi birçok konuda rakiplerinden öndedir. Zoom ortaklığında hazırlamış olduğumuz canlı ders sistemimiz sayesinde kurumlar ders planını önceden yapıp öğrencileri derslere atayabilmektedir. Ayrıca, canlı dersler kayıt edilerek tekrardan izlenebilmektedir. Eğitim içerik kütüphanesine aktarılan ders videoları ile öğrenciler ders tekrarı yapabilmektedir. Bunlara ek olarak güçlü sunucularımız sayesinde görüntü ve ses iletiminde de yüksek kalite sağlanmaktadır.
- Eğitim İçerik Kütüphanesi: Öğrenciler ve öğretmenlerin daha sonrada erişebilecekleri canlı ders videoları, sisteme yüklenmiş dosyalar, videolar, ses kayıtlar vb. tüm içerikler içerik kütüphanesinden erişilebilmektedir.
- Online Sınav: Öğretmenlerin sisteme yükleyecekleri çeşitli soru tiplerinde hazırlanan sorularla quizler ve online sınavlar gerçekleştirilebilmektedir.
- İlerleme Kaydı: Her öğrencinin kendine özel kullanıcı adı ve şifresinin olması sebebiyle tüm öğrenciler yöneticiler tarafından takip edilebilmekte ve ilerleme raporu alınabilmektedir.
- Anketler ve Ödevler: Derslerle ilgili öğretmenlerin anketler oluşturup canlı ders sırasında ve sonrasında anket yapması ve öğrencilere ödev verip bu ödevleri takip etmesi Vedubox ile mümkündür. Böylelikle online eğitimin daha verimli olması sağlanabilmektedir.
- Mesajlaşma: Ders sırasında, dersten sonra veya istenilen bir anda mesajlaşma mümkündür. Ders esnasında öğretmen öğrencilerini mesajlaşma sistemi üzerinden dinleyebilir, derslerden sonra bire bir görüntülü görüşme gerçekleştirebilir.
- Online Ödeme: Vedubox’ı tercih eden kurumlar online ödeme alabilmektedirler. Tamamen güvenli sistemler üzerinden ödeme alınmaktadır ve kredi kartı bilgileri sistemde tutulmamaktadır. Böylelikle ödeme takibi yapılabilir ve kurumlara gelmeden ödemeler gerçekleştirilebilir.
Vedubox, bu ve bunun gibi birçok özelliğiyle, teknik eleman ve bilgi ihtiyacı olmadan, kullanıcı adı ve şifreyle sisteme girilerek anında kullanılabilen bir online eğitim sistemidir. Türkiye merkezli olmasından dolayı herhangi bir sorunda probleme anında müdahale edebilmektedir.
Vedubox hakkında detaylı bilgi almak ve Vedubox’ı online eğitim platformu olarak kullanmak için sitemizi ziyaret edebilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.