YENİ! Vedubox ile randevularınızı verimli bir şekilde yönetin. 

EN

LMS nedir? A’dan Z’ye Öğrenme Yönetim Sistemi

LMS nedir?

Öğrenme yönetim sistemi ya da eğitim yönetim sistemi ne işe yarar?

Son yıllarda bu sorularla çok daha fazla karşılaşmaya başladık. Bunun en önemli nedeni, sürekli dönüşen eğitim sektöründe teknolojinin artan etkisi.

Eğitim alanında yaşanan gelişmeler, sadece yöntem olarak değil, içerik olarak da eğitimi dönüştürdü. Artık öğrencilerin ders programını belirlediği, istedikleri her yerden eğitim alabildiği, son derece esnek bir eğitim modeli var karşımızda. 

Peki LMS nedir? LMS nasıl çalışır? LMS’in faydaları nelerdir? LMS örnekleri nelerdir? Tüm bu soruların yanıtlarını öğrenmek için doğru yazıdasınız.

LMS Nedir?

LMS, Türkçesi Öğrenme Yönetim Sistemi olan Learning Management System’in baş harflerinden oluşuyor. 90’lı yılların sonlarına doğru gündeme gelmiş bir kavram olarak, uzaktan eğitim modelinin internette uygulanabilmesini sağlayan yazılımlar olarak tanımlanabilir.

LMS’ler eğitim yönetim sistemi olarak eğitim yönetimi, raporlama, takip, otomasyon, dosya paylaşımı, sınıf oluşturma, ders ve ödev verme gibi birçok ihtiyaca cevap veriyor. Dijital eğitim çağında, LMS’ler gittikçe güç ve önem kazanıyor.

COVID-19 pandemisiyle LMS kullanımı artsa da salgın öncesinde dünya genelinde 300 milyondan fazla öğrenci, öğrenim hayatlarının bir döneminde online eğitimle muhatap olmuş durumdaydı. Bu sayı, 2020 sonrası 1 milyarın üzerine çıkmış durumda.

Bu rakamlar gösteriyor ki, gelecekte, geleneksel eğitimde dahi bazı dersler online ortamda gerçekleşmeye devam edecek. Zaten birçok üniversite, iş yükünü azaltmak ve çeşitli sebeplerle birçok dersi online ortamda sunmaya çoktan başlamıştı. Bu durum temel eğitim düzeyine de ulaşacak gibi görünüyor.

Sonuç olarak gelecekte bizi hibrit eğitim modelleri bekliyor.

LMS nasıl çalışır?

LMS, e-öğrenme ve hibrit süreçlerini daha verimli hale getirirken eğitim faaliyetlerini sistematik olarak takip etmeyi ve yönetmeyi kolaylaştırıyor.

Bu yazılımların temelde iki arayüzü bulunuyor:

  • eğitim veren kişi, kurum ya da şirketin kullandığı “admin’’ arayüzü,
  • eğitim alanların kullanıcı adları ve şifreleri ile girdikleri “kullanıcı’’ arayüzü.

Ancak Vedubox gibi gelişmiş LMS’lerde kullanıcı arayüzler farklı kullanıcı tiplerine göre çeşitleniyor. 

Bu şekilde kullanıcı kendisine atanan eğitimi görerek istediği zaman ve yerde admin’in belirlediği koşullara uygun şekilde online eğitim alabilir. Adminler LMS platformu ile eğitime kimler ne zaman katıldı, kimler eğitimi tamamladı, kimler kaç dakika boyunca online kaldı ve hangi e-eğitimleri aldı ya da hangi soruları doğru bildiler gibi verilere rahatlıkla ulaşabilir.

LMS’nin 3 farklı dağıtım modeli vardır:

  • Bulut tabanlı (SaaS): LMS’ler, bulut üzerine kayıtlıdır. Böylece eğitimler siber saldırılara karşı kullanılan bulut şirket tarafından korunur ve teknik güncellemeler hızlıca yapılır. Herhangi bir kuruluma gerek duymadan kullanıcılar kullanıma başlayabilir. Sunulan içerikler ve canlı eğitimlere kullanıcılar, istedikleri cihazdan istedikleri ya da adminin karar verdiği saatlerde erişebilir. Bu yöntemle Öğrenme Yönetim Sisteminizi mobilde de kullanabilirsiniz. Vedubox, bulut tabanlı bir LMS olarak bu kategoriye girer.
  • Self-Hosted: Kullanım için doğrudan siteden indirebilir ya da yazılım diski istemeniz gerekir. Siteden doğrudan indirmek daha yaygın bir yöntemdir. Bu tarz LMS’ler ile kontrolü sağlamak ve özelleştirme yapmak kolaydır.
  • Masaüstü uygulaması: LMS’yi masaüstü uygulaması olarak kullanabilir, birden fazla cihazla erişim sağlayabilirsiniz. Böylece tüm ekibiniz ile kolayca çalışma imkanı elde edebilirsiniz.

LMS nasıl kullanılır?

LMS nedir? sorusuna cevap verdikten sonra, LMS nasıl kullanılır, buna bakalım.

Farklı dağıtım modellerine göre, LMS kullanımı değişir. Diğer modellerde kurulum gerekse de, bulut tabanlı bir LMS ile üç adımda etkili eğitim vermeye başlayabilirsiniz.

  1. Eğitim oluşturun: Bulut tabanlı LMS platformuna üye olun, sistemi kendi logo ve alan adınızla kişiselleştirin. Etkin bir şekilde kullanabilmek için öncelikle bir eğitim oluşturun. Bunu yapabilmek için LMS üzerinden kurs materyallerinizi yazabilir ya da kullanacağınız materyallerin (Word belgeleri, PowerPoint sunuları, makaleler, video içerikler vb.) dosyasını LMS’ye yükleyebilirsiniz.
  2. Eğitimleri organize edin: Eğitimin her bir adımı için farklı bir yol haritası çizebilir, kurallar belirleyebilirsiniz. Eğitiminizi özelleştirdikten sonra eğitimlere kullanıcıları atayın.
  3. Eğitimlere başlayın: Eğitiminizi kullanıcılarıza sunmaya hazırsınız. Bu kolaylığı nedeniyle bulut tabanlı LMS’ler çok daha pratik bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. 

Nasıl online eğitim vereceğiniz konusunda kafanızda hala soru işaretleri varsa şu yazımızda daha detaylı bilgi edinebilirsiniz: 5 Adımda Online Özel Dersinizi Satışa Dönüştürün

 

İyi Bir LMS’te Olması Gereken Temel Özellikler

Eğitim yönetim sistemi altyapıları yani LMS’ler genel olarak bazı özelliklere sahip olmak zorundadır.

Online eğitiminiz için LMS seçerken bu özelliklere sahip olup olmadığına göz atmanızı öneririz. Böylece uzun süre tek platformu kullanabilir ve tüm ihtiyaçlarınızı tek çatı altında giderebilirsiniz.

Vedubox’ın genel özelliklerine göz atın. Yeni LMS’inizden neler bekleyeceğiniz hakkında fikir edinin. 

1. Sezgisel Kullanıcı Arayüzü

Eğitmenler ve öğrenenler, tüm içeriğe bu platformu kullanarak ulaşacak. Platformun anlaşılır olması eğitimin verimi artıracak en önemli etkenlerden biri. Bu nedenle sezgisel kullanıcı arayüzüne ihtiyacınız var.

Halihazırda öğrenmeye gelmiş kullanıcıların, platformu kullanırken için zorlu yaşamaları motivasyonunu düşürür. LMS seçerken, kullanıcı dostu olduğundan emin olun.

2. Kişiselleştirme 

Kişiselleştirme yıllardır hemen her teknolojide en çok ihtiyaç duyulan özelliklerden biri. Kullandığınız LMS’in kişiselleştirilebilir olması farklı şekillerde karşınıza çıkacak. 

Dijital eğitim için seçtiğiniz eğitim yönetim sisteminde kullanıcı arayüzünün ve çevrimiçi eğitim içeriğinin belirli yönlerini özelleştirmeye ihtiyacınız olacak. Örneğin, arayüzü kendi logonuz ve web sitenizin alan adıyla kullanmak daha kurumsal görünmenizi sağlar. Ayrıca farklı kullanıcılar için farklı özellikleri aktifleştirerek yalnızca kullanılan özelliklere erişim sağlayabilirsiniz. Böylece çok daha sade ve kullanımı kolay bir platform sunabilirsiniz.

3. Raporlama ve Analiz

Online eğitimin en iyi yanlarından biri raporlama ve analiz özelliği. Eğer seçtiğiniz LMS bu özelliklere sahip değilse önemli bir avantajı kaçırıyorsunuz demektir. 

Dijital eğitim boyunca ölçmeniz ve değerlendirmeniz gereken çok sayıda veri toplayacaksınız. Bu noktada, LMS’inizin hedeflerinizle örtüşen güçlü raporlama ve analiz özellikleri işinizi kolaylaştıracak. Kullanıcıların devamlılık raporları, eğitimin tamamlanma oranları, hangi kullanıcının öğrenme yolunu ne kadar tamamladığı gibi bilgilere bir tıkla erişebilirsiniz. 

4. Sosyal Öğrenme ve Etkileşim

Uzaktan eğitim verirken kullanıcıların eğitmenle ve birbirleriyle etkileşime girmesi çok önemli. Sosyal öğrenme desteği veren etkileşim odaklı LMS’ler ile bu çok kolay. 

Örneğin, kullanıcılar, sosyal medya gruplarına veya çevrimiçi tartışmalara katılabilir. Akran etkileşimi ve bilgi alışverişinin yanı sıra fikrini kolayca beyan etme şansı bulabilirler. Böylece öğrenmenin verimi ve kullanıcıların motivasyonu artar. Özellikle forum ve blog gibi özelliklere sahip LMS’ler etkileşim için farklı yolları kullanmanıza yardımcı olacak. 

5. Mobil Uyum 

Kullanıcılar, online eğitim aldıklarında daha fazla esneklik talep ediyor. Her şeyden önce eğitime  ihtiyaç duydukları anda erişmek ve bilgiyi almak istiyorlar. Bu nedenle, mobil uyumlu LMS kullanmanız gerekir. 

6. Online Sınav ve Test

Online sınav ve test özelliği bir LMS’in olmazsa olmazlarından. Tüm öğrenme süreci boyunca ara sınavlar ve eğitim sonu sınavı ile kullanıcıların ilerlemelerini kolayca değerlendirebilmeniz gerekiyor. 

Değerlendirme araçları ile ilgili en büyük handikap güvenlik. Bu handikap, eğitim veren kurumların LMS seçerken yalnızca online sınav özelliği değil, aynı zamanda güvenli sınav özelliği sunan online eğitim platformlarını tercih etmesiyle çözülebilir. 

7. Sertifikasyon 

Eğitiminize katılan kişiler bu çabalarını belgelemek isteyecekler. Bu hem verdiğiniz eğitimi daha resmi hale getirir hem de kullanıcıları motive eder.

Güçlü LMS’ler değerlendirme yöntemlerini belirlemenizi ve hatta bunu otomatikleştirmenizi sağlar. Eğitim sürecinin ardından sisteme entegre şekilde sertifika vermenizi sağlayacak eğitim yönetim sistemlerini tercih edin. 

8. Veri Güvenliği Protokolleri

Siber güvenlik konusu tüm sektörleri endişelendiriyor. Bunun farkında olarak önlem alan LMS’ler eğitim materyalleriniz ve kullanıcı bilgileriniz başta olmak üzere kapsamlı veri güvenliği sunuyor. 

LMS seçerken verinizi korumak için nasıl önlemler aldıklarını öğrenin. 

9. Farklı Formatlarda Eğitim Materyalleri

Online eğitim vermeye başladığınızda PDF ve MS Word dokümanları gibi temel kaynakları sık sık kullanmanız gerekecek. Ancak güçlü bir dijital eğitim için çok daha çeşitli kaynaklara ihtiyacınız var. 

Kullanacağınız LMS’in video eğitim, canlı eğitim, PowerPoint, SCORM gibi farklı formatlarda içeriği desteklediğinden emin. Böylece son anda bir platform değişikliği yapmanız ya da üçüncü parti uygulamaları kullanmanız gerekmeyecek. 

10. Farklı Araçlarla Entegrasyon

LMS’lere sistem denmesinin önemli bir sebebi var: size ihtiyacınız olan farklı araçları ve özellikleri bir arada sunarlar. Bu nedenle seçtiğiniz uzaktan eğitim platformunun video konferans yazılımı, takvim gibi temel araçlara sahip olduğundan emin olun.

Tüm kaynaklarınızın bulunduğu platform üzerinden canlı eğitim verdiğiniz zaman bu eğitimi otomatik olarak kütüphanenize ekleyip tekrar izlemeye izin verebilirsiniz. Eğer LMS’iniz bu özelliğe sahip değilse canlı ders vermek için ayrıca Zoom ya da Google Meet gibi bir platform kullanmanız gerekir. Bu da eğitim tek çatı altında toplanmasının önünde önemli bir engel oluşturur. 

11. Geribildirim Sistemi

Dijital eğitiminizle ilgili kullanıcıların fikirlerini almak, sonraki eğitimlerinizi iyileştirmenizi sağlar. Geribildirim almak için eğitim verdiğiniz sistemi kullanmak ise daha fazla kullanıcının fikirlerini sizinle paylaşmasına yardımcı olur. Örneğin, sertifikayı indirmek için önce kısa geribildirim formunu doldurmalarını isteyebilirsiniz. 

LMS seçerken nelere dikkat edilir?

LMS nedir? sorusuna verdiğimiz cevapların ardından bir öğrenme yönetim sistemi tercih ederken hangi konulara dikkat edileceğini ele alalım.

Öncelikle, online eğitimin olmazsa olmaz özelliklerini karşılayacak bir LMS tercihi çok önemli. Özellikle, 2020 yılında tüm dünyayı etkileyen pandemi koşullarını düşündüğümüzde, canlı ders, online soru bankası gibi özellikler büyük önem taşıyor.

Peki bunlar yeterli midir? Buna cevap vermek için öncelikle LMS tiplerine bakmakta fayda var.

Piyasada birçok LMS seçeneği bulunuyor. Bazıları açık kaynak kodlu ve ücretsiz olan bu altyapılar, ilk başta cazip gelse de gereksinimleri ve kapsadıkları özellikler itibarıyla tam olarak bir kurumun ihtiyacını karşılamaktan uzak kalabiliyor. Kurulum, teknik eleman, bazı özellikler için ek araçlar gerektirmesi ve onlar için de sunucu kiralanması gibi durumlar can sıkıcı olabilir.

Diğer yandan bulut tabanlı ve ücretli LMS altyapıları, kurulum gerektirmez, teknik eleman ihtiyacı doğurmaz. Vedubox da bu eğitim platformlarından bir tanesidir.

Vedubox, bir LMS’ten beklenen tüm özelliklere sahiptir:

  • Öncelikle, kullanıcı yönetimi ve kullanıcılara rol ataması yapılabilir. Bu sayede öğretmen, öğrenci ve hatta veli rollerinde kullanıcılar oluşturulabilir.
  • Bu kullanıcılar, kendilerine açık olan özellikleri kullanıcı dostu arayüzle kullanabilir.
  • Canlı ders sistemi, Zoom altyapısı ile sağlanır ve Zoom’un tüm özelliklerini kapsar. Bir anlamda Zoom’a online eğitim özellikleri ekleyerek zenginleştirir.
  • Yüksek kalitede ses ve görüntü aktarımı sağlanabilir.
  • Eğitim içerik kütüphanesi oluşturma ve ilgili kullanıcıların bu kütüphaneye 7/23 erişebilmesi de Vedubox’ın önemli özellikleri arasındadır.
  • Online soru bankası ve sınav sistemi, öğrenci ve velilerle görüntülü görüşebilme, birebir ders yapabilme gibi özellikler sunar.
  • Her kullanıcının ilerleme durumunun kontrolü, sertifika verme, online ödeme alma gibi özellikler de bulunur.

Tüm bunları ele aldığımızda, Vedubox, LMS olarak talep edilen tüm ihtiyaçlara çözüm sunar. Ayrıca bir sunucu masrafı olmaması, teknik eleman ihtiyacı gerektirmemesi, anında problem çözümü sağlayan destek merkezi gibi özellikleriyle fark yaratıyor. LMS tercihinizde Vedubox’ı seçerek uzaktan eğitim ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.

E-öğrenme alanında ilerlemek isteyen şirket ve eğitim kurumları için maliyeti düşüren, çalışanlar ve yöneticiler için zaman ve mekan mesafesini tamamen ortadan kaldıran LMS’ler çok önemlidir. Siz de geleneksel eğitimden dijital eğitime güvenle geçiş yapın.

LMS nedir? sorusuna cevap bulamadığınızı düşünüyorsanız daha fazla bilgi için bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.

Online eğitimle gelen dönüşüm

20. YY’da öne sürülen ve uygulanan uzaktan eğitim metodu uzun bir süre tekdüze ilerlemişti.

Uzaktan eğitim denildiğinde akla, okul dışından erişilebilen eğitim kaynaklarıyla gerçekleştirilen eğitim türü geliyor. İlk uygulanmaya başladığı zamanlar evlere posta servisiyle kitap gönderme şeklinde uygulanan bu model bugün çok daha farklı işliyor.

Uzaktan eğitimde, zaman içinde kitle iletişim araçları kullanılmaya başladı. 1900’lerin başlarından itibaren uzaktan eğitim, uzun bir süre bu çerçeveler içerisinde kalsa da, internetin geliştirilmesi ve evlere ulaşmasıyla birlikte eğitim de dönüşüme katıldı. 90’lı yılların sonunda ilk LMS uygulamaları geliştirilerek uzaktan eğitim internet üzerinden gerçekleştirilmeye başladı.

LMS altyapıları ilk zamanlar ödev vermek, ödev takibi yapmak, eğitim içerikleri paylaşmak gibi amaçlarla öne çıksa da bu kullanım, büyük değişiklik gösterdi. Günümüzde, özellikle web 2.0 teknolojisinin hayatımıza girmesiyle sadece temel eğitim ihtiyaçları için, canlı ders, online ders gibi çalışmalarda da LMS altyapıları kullanılıyor.

Dijital eğitimin geleceğini düşündüğümüzde, LMS’in boyut ya da kapsam değiştirerek hayatımızda daha fazla yer alacağını düşünebiliriz.

Fakat teknolojik yenilikler sayesinde uzaktan eğitim de kabuk değiştirdi. Başlı başına bir eğitim metodu olduğu gibi geleneksel eğitimin de bir parçası haline geldi.

Bugün, uzaktan eğitim, kendi alt başlıklarından biri olan online eğitimle bütünleşti. İnternetin sağladığı bu güç sayesinde online eğitim, geleneksel eğitimi destekliyor. Farklı öğrenme modelleri bir arada kullanılarak en verimli ve etkili sistemler kullanılıyor.

Sonuç

Online eğitim yapılabilmesi için de bir internet teknolojisine ihtiyaç duyuluyor. İşte bu teknolojilerden en kapsamlı özelliklere sahip ve yaygın kullanılan versiyonuna, Öğrenme Yönetim Sistemi yani LMS (Learning Management System) adı veriliyor. LMS ile e-öğrenme süreçlerini daha verimli bir hale getirerek etkili şekilde yönetebilirsiniz.

Kullanmak istediğiniz e-öğrenme modeline karar verdikten sonra size en uygun olan Öğrenme Yönetim Sistemi’ni tercih edebilir, hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. 

Vedubox’ı hemen kullanmaya başlayın.